„Kinnisvara ostes ei saa kunagi seda, et kõik soovid on täidetud. Valida tuleks lihtsalt see, kus rohkem soove on täidetud ja tihti jääb kaalumisele, kas valida kodu asukoha või hinna järgi," tõdes kinnisvaraekspert Tõnu Toompark.

Uue korteri puhul on Toompargi sõnul kahtlemata eeliseks see, et keskkond on värske, energiasäästlikum, parema ventilatsiooniga ja kui peaks midagi juhtuma, siis kehtib arendaja antud garantii.

Aga ka vanadel korteritel on oma võlud. Tema sõnul toimub jätkuvalt suurem osa tehingutest vanemate korteritega, uute korterite müügi osa on Tallinna korteriturul kolmandik.

Korteriühistu juhtimine

Kindlasti peaks Toompargi sõnul uurima, kas korteriühistul on mingisugune laen. „Oluline on ka vara juhtimise kvaliteet ehk siis see, kas ühistut juhitakse, kulgeb ühistu tegevus omasoodu või on täiesti juhtimatu," kirjeldas ta.

Juhtimine tähendab Toompargi sõnul seda, et on korras või on tehtud kuupäevalised plaanid näiteks renoveerimise osas. Teine variant on vahepealne, et midagi tehakse, katkised asjad parandatakse ära, aga päris renoveerimise faasi näiteks ei jõuta. Kolmas on see, kui ühistu liikmed on erimeelsed, -keelsed ja keegi kahtlustab või varastab.

„Kahtlemata on heas soojas ja konfliktideta keskkonnas parem elada. Kui osta korter, siis selle müüja võib olla kena inimene, aga võib-olla tahab ta kehvast keskkonnast põgeneda," tõdes Toompark.

Jälgida tasuks ka maja üldist pilti

„Tuleks jälgida, kas trepikojad on esteetilise välimusega, kas maja on renoveeritud ja näiteks praod fassaadi sees on ära parandatud," rääkis Toompark. Kortermaja puhul tuleks kindlasti jälgida ka parkimiskohtade arvu ja seda, kas linnalt on nende juurderajamiseks maad juurde taodeldud.

„Ei tohiks minna selle lõksu, et korter on ilus, aga maja on kole. Maja kole pilt määrab ka korteri väärtuse. Lisaks tasuks jälgida rusikareeglit, et korterit ostes võiks see olla vähemalt viieks aastaks," soovitas Toompark.

Eripalgelised inimesed

Vanema korteri ostmisel tuleks arvesse võtta ka erinevad sotsiaalsed kooslused. „Keskmise mustamäe korteri probleem on see, et majas elavad noored, keskealised ning vanemad, kellel kõigil on erinev rahaline seis, mille tõttu on näiteks keeruline leida konsensust fassaadi soojustamise investeeringute osas," sõnas Toompark. Uues majas on selliseid probleeme tema sõnul kindlasti vähem.