„Selleks, et väljapressimiskiri oleks usutav ja tõsiseltvõetav, on kurjategijad kasutanud aastate jooksul lekkinud paroole ning lisanud kirjale ohvri kunagise parooli, e-posti aadressi või telefoninumbri," seisab Riigi Infosüsteemi Ameti sotsiaalmeedia teates.

Kirjas öeldakse, et kirja saaja parool on teada ja asutakse kohe ähvardama. Ähvarduses öeldakse, et kirja saaja on külastatnud mõnda täiskasvanutele mõeldud veebilehte ja väljapressija on samal ajal jäginud nii seda, mida kirja saaja vaatas, kui ka tema tegevust samal ajal veebikaamera vahendusel. Lisaks hoitatakse, et kirja saaja kohta on teada ka kõik tema e-maili ja sotsiaalmeedia kontaktid.

Selleks, et ähvardaja inimese intiimtoiminguid ei avalikustataks, tuleb maksta Bitcoinides 7000 dollarit. Seejärel lubatakse, et ähvardused lõppevad.

Lekkinud parool tuleks vahetada

Selliseid väljapressimiskirju tuleb ignoreerida! Kui teate, et kirjale lisatud parool on lekkinud või on endiselt kasutusel, soovitame parooli ära vahetada. Erinevates keskkondades tuleb kasutada erinevaid paroole ning vältida paroolide korduv- ja ristkasutust.

Veebilehel Have I Been Pwned https://haveibeenpwned.com saab kontrollida, millised e-posti aadressiga seotud paroolid võivad olla lekkinud. Väljapressimiskirjad palub Riigi Infosüsteemi Amet saata CERT-EE meiliaadressile cert@cert.ee.