Tee vähem väljasõite

Kui auto on näiteks paariks tunniks seisma jäänud jahtub mootor maha ning uuesti käivitamisel kasutab umbes esimese kaheksa kilomeetri vältel rohkem kütust.

Säästlikum oleks kõik vajalik teha ära ühe sõiduga. Tihti pole see võimalik, kui on vaja päeva jooksul minna tööle, viia lapsed kooli, lasteaeda ning trenni ning pärast ka kõik koju tagasi sõidutada. Aga vältida võiks eraldi sõite poeskäiguks või mõnel muul eesmärgil.

Ära liigu tipptunnil

Pole palju ebameeldivaid paiku, kus oma aega veeta kui autoga ummikus istuda, aga see kulutab ka väga palju kütust.

Iga peatusega ja kohalt startimisega peab auto kulutama suure hulga kütust. Esimest ja teist käiku kasutades võtavad mõlemad suurema koguse kütust kui teised. Parim viis kütuse säästmiseks on seega tipptundi vältida.

Kui aga see pole võimalik, on kasulik jälgida eesolevat liiklust ning sõita sujuvalt väikese kiirusega. Sel viisil on võimalik mõningal määral kütust säästa võrreldes pideva pidurdamise ja kiirendamisega. Kui tipptunnil sõitmist on palju, tasub kaaluda ka hübriidauto muretsemisele, mis võtab märkimisväärselt vähem kütust, kui tavaline bensiini- või diiselauto.

Sulge sõidu ajal aknad

See ei ole nii suur probleem näiteks linnas sõites, aga maanteel kiiremate kiiruste juures tekitab see õhutakistuse. Autod on ehitatud meelega aerodünaamiliselt, et õhutakistust vähendada.

Kõik, mis tekitab tuule vihisemist, on märk sellest, et edasijõudmiseks kulub rohkem energiat ja kütust. Selle asemel peaks suurematel kiirustel kasutama aastaringselt õhutussüsteemi ja kuuma ilma puhul konditsioneeri.

Ära vea kaasas kasutuid raskeid esemeid

Raskema auto edasiliikumiseks kulub samuti rohkem kütust. Selleks, et kokku hoida, tuleks autost välja tõsta kõik lisaraskust tekitavad esemed, mida ei ole vaja konkreetselt sihtkohta kaasa võtta või pole kasutuses. Nende hulgas võib olla lapsevanker või isegi tühi suusaboks, mis lisab kaalu ka siis, kui seal midagi rasket sees pole.

Kiirenda sujuvalt ja jälgi kiiruspiiranguid

Parim viis sujuvaks sõiduks on kasutada võimalikult kõrget käiku. Tavalise linnas lubatud sõidukiiruse juures võib väga vabalt kasutada viiendat või kuuendat käiku, mis hoiab kütusekulu madalama.

Lisaks ei ole lihtsalt möödasõitmise pärast mõtet kiirendada, et sõita teistest autodest eespool, sest sellega kaasneb ka kütusekulu.

Kiiruse ületamisega võib tunduda, et säästad aega, aga tegelikult on see vahe väga väike. Võit tuleb näiteks 100 kilomeetri peale vaid mõned minutid. Võidetud minutitega kaasneb aga märgatavalt suurem kütusekulu.

Kontrolli regulaarselt rehvirõhku

Madalama rehvirõhuga kasutab auto edasiliikumiseks rohkem kütust. Soovituslik on kord nädalas rehvirõhku kontrollida. Soovitusliku rehvirõhu leiab lihtsasti juhi ukse juures olevalt infolt.