Olerex tõstis kütusehinna täna 1,439 euroni, veel eile maksis kütus 1,339 eurot. Seega tõusis kütusehind kümme senti. Seejuures oli Olerex täna ainus kütusetootja, kes hinda tõstis - Circle K, Alexela, Krooning ja Neste jäid senise 1,339 piirile.

Kütusemüüjad on varem hoiatanud, et nafta hinna kallinemise tõttu maailmaturul võib bensiini hind Eesti tanklates tõusta 1,6 euroni.

Kõige rohkem on mootoribensiin Eesti tanklates maksnud 2012. aasta 4.-6. aprillil, mil bensiini 95 liitri eest tuli maksta 1,449 eurot.

Naftabarreli hind turul on hetkel 84 dollarit, kuid veel mõne nädala eest oli see 82 dollarit barreli kohta, tõustes kõrgemaile tasemele alates 2014. aasta novembrist.

Alexela juhatuse liige ja kütuseekspert Alan Vaht kirjeldas, et kütusehinna tõus tuleneb ebastabiilsusest maailmaturul. "Täna me nägime turul tegelikult hoopis hinnalangust, sest kui viimased nädalad on hinnad turul tõusnud, siis ainukene päev, millal hinnad langesid, oli eile. Samas see hinnaralli, mis turul toimunud on, pole seotud kütusekettidega, aga riskifondidega ning nendega, kes turul paberitega kauplevad, eile see hind langes 1% võrra turul ja kauplejad võtsid vaheltkasu," sõnas Vaht.

"Täna on turul kaks probleemi. Esiteks, Iraani nafta jääb turult kõrvale, teiseks see, et Venezuela majandus ja tööstus on koku kukkunud. Turul spekuleeritakse, et Venemaa ja OPEC peavad asendama Venezuela ja Iraani tootluse., kuid kuna kaheldakse OPECi võimekuses nii palju naftatootmist kompenseerida, siis ongi hind tõusnud," selgitas Vaht ning jätkast, et eilne ajutine hinnalangus on pigem lühiajaline nähtus.

"PIkalt on meie hinnad Eestis olnud paisu taga kinni, need pole läinud kõrgemal 1,4, eurost liitri kohta, mis on selline psühholoogiline piir, mida turukonkurents kõrgemale upitab - kõik kannatavad viimase piirini, et mitte minna sellest psühholoogilisest piirist kõrgemale. Hind on arvutuslikult juba ammu olnud üle 1,4, aga turul on nii metsik konkurents, et me täna nägime isegi hinnalangust," selgitas Vaht.

Siiski oli ta hinnatõusu üle imestanud, kuid imestusväärne polnud mitte see, et seda tõsteti, vaid selle kellaeg. "Selge on see, et hinna tõstmine oli põhjendatud ning oodatav. Kuna pärast aastavahetust võime näha barreli hindu üle 100 dollari, siis kahjuks siin midagi toredat oodata pole," lõpetas ta nentides, et hinnad on ainult tõususuunas ja 1,4 on normaalsus. Siiski uskus ta, et veel nädalavahetusel võib hind uuesti 1,4 piirilt tagasi alla kukkuda.