Enim annetusi sai Reformierakond (120 389 eurot), teiseks jäi Isamaa (siis veel IRL) 103 170 euroga. Ülejäänud erakonnad said juba oluliselt vähem.

Reformierakonna annetuste kogusummast enam kui kolmandik pärines ühelt isikult, ettevõtja Vjatšeslav Leedolt. Ta annetas parteile 45 000 eurot.

Hiljutisel Äripäeva konverentsil Äriplaan 2019 märkis Leedo, et on parteidest toetanud Reformierakonda. Küsimusele, kui paljuga, vastas Leedo: "Nii vähe kui võimalik," lisades, et ta lubas Reformierakonnale veel maksta. Seda sellepärast, et ta on pensionär ning reformistid lubasid pensioni tõsta natuke. "Miks anda? Omakasu peab alati meeles olema," lausus Leedo.

Tema ja Reformierakonna suhted pole siiski alati soojad olnud. 2015. aasta sügisel kajastati meedias, et endine Tallinna Sadama nõukogu esimees, reformierakondlane Remo Holsmer olevat väidetavalt seoses praamihankega Leedolt altkäemaksu küsinud. Leedo selgitas siis Ärilehele: "Tegelikult pole ju poisid puhtad. Ta (Holsmer) ei ole ju öelnud, et tule istu laua taha ja anna mulle miljon või kaks. Sellist asja enam ammu ei toimu, aga see pannakse paika käitumise ja olekuga. Need asjad ei käi enam ammu nii lihtsustatult. Käitumine ja olek on need, mis sellele viitasid ja suurusjärgud öeldi samuti ära. Asjaosalised saavad ju aru, millest jutt. Loomulikult ma sain aru." Hiljem on Leedo siiski öelnud, et Holsmer pole temalt praamihankega seonduvalt kunagi raha küsinud.

Parteide esimehed annetustega ei priisanud

Reformierakonnale annetasid 10 000 eurot sel korral Väino Kaldoja, Toomas Luman, Jaan Pillesaar ja Endel Siff. Partei esimees Kaja Kallas panustas 600 euroga.

Isamaad toetasid näiteks vennad Oleg ja Andres Sõnajalg kokku 20 000 euroga. Kaspar Kokk ja Toomas Tõniste annetasid mõlemad 20 000 eurot. Keskerakonna puhul väga suuri annetusi pole, suurim summa oli 5000 eurot, mille maksis Sander Sellin. Peaminister Jüri Ratas annetas koduparteile 1111 eurot. Sotside puhul on üllatav ehk tõik, et ka neid toetasid vennad Sõnajalad - kokku 10 000 euroga. 5000 eurot annetasid parteile Ivari Padar, Lauri Paeveer ja Reigo Rusing. Erakonna esimees Jevgeni Ossinovski andis enda poolt 275 eurot.

EKRE puhul tuli suurim annetus Mait Talult (1000 eurot), Mart Helme annetust ei teinud.

ekraanitõmmis (erjk.ee)