"Tuleohutuse seaduse kohaselt tuleb eramaja korstnaid puhastada igal aastal, kuid kord 5 aasta jooksul peab seda tegema kutsetunnistusega korstnapühkija," kommenteeris korstnapühkija Kristina Vennikas.

Tulekahju tekkimise põhjuseid on erinevad, kuid sageli on selleks olla ka hooldamata küttekolded või korstnast alguse saanud tuli. Päästeameti 2017. aasta statistika kohaselt oli puidust või kivist hoone põlengu rahaliseks kahjuks ca 35 000 eurot ühe põlengu kohta.

Korstnad tuleb kord aastas üle vaadata ka kortermajades, kus tavaliselt kutsutakse ühiselt kutseline korstnapühkija. Ühiskasutuses olevate küttesüsteemi osade kohta nagu korsten, esitatakse dokument ühistule.

Küsi korstnapühkijalt korstna olukorra kohta akt

Korstnapühkija väljastab akti, kui küttekolded on ohutud ning tööde käigus vigu ei leita. "Juhul, kui esineb siiski puudusi, teen kirjaliku ettepaneku Päästeametile, kus kirjeldan üksikasjalikult kõiki leitud vigu ning teen ettepaneku nende kõrvaldamiseks," iseloomustas Vennikas korstnapühkijate tööd.

Iga kutseline korstnapühkija peab akti väljastama olenemata sellest, kas esinesid puudused või mitte. "Selleks, et ebaseaduslikke korstnapühkijaid seaduslikest eristada, tuleks jälgida, et väljastatud aktil oleks 6-kohaline kutsetunnistuse number," lisas Vennikas. Korstnapühkija kompetentsi saab kontrollida ka Kutseregistrist.

Kindlustusjuhtumi korral on aktist abi

"Kui korstnas olev tahm tekitas tulekahju, mistõttu hävis suur osa kindlustatud kodust, on kindlustusseltsil oluline teada, kas korsten oli puhastatud vastavalt seadusele," kommenteeris IIZI kodukindlustuse tootejuht Gertu Karbus.

Kahjude hüvitamiseks tuleb tõendada, et küttekolded olid hooldatud ning korstnapühkimise akti olemasolu kiirendab oluliselt kahjukäsitlust.

"Kui dokument tules hävib, siis on abi ka korstnapühkija nimest, kellel samuti korstnapühkimise akti info on olemas," kinnitas Vennikas. "Kui selgub, et tulekahju põhjustas hooldamata küttekolle võib kindlustus kahjude hüvitamist vähendada ja ka hüvitamisest keelduda," rõhutas Karbus.