Aeglusta kiirust

Metsloomade osas tasuks eriti ettevaatlik olla koidikul ning õhtustel kellaaegadel, kella 18 ja 21 vahel, kui loomad on kõige aktiivsemad ning võivad sattuda teed ületama.

Pane tähele liiklusmärke

Kindlasti tasuks tähele panna metsloomadega seotud liiklusmärke ning olla ettevaatlik piirkondades, kus tee ääres on mets. Kui teinekord juhtuda tee ääres metsloomi söömas või liikumas nägema, tasuks need kohad meelde jätta ja edaspidi neis ettevaatlikum olla.

Lisaks tasuks looma nähes juba eemal sõitu aeglustada, et saada nende liikumisest paremat aimu. Kui liiklus võimaldab võib sellises olukorras lülitada sisse täistuled, et nähtavust veelgi parandada.

Enne kokkupõrget pidurda

Selle asemel, et püüda loomast ohuolukorras rooli keerates mööda põigata, tuleks kindlasti keskenduda seisma jäämisele. Möödapõike tegemisel võivad sattuda ohuolukorda ka vastu sõitvad autojuhid, mis võib lõppeda veelgi kurvema õnnetusega.

Samuti võib äkiliste liigutuste tegemine looma eksitada ning panna ta veelgi ettearvamatult käituma. Kõige kindlam on võimalikult kiirest ja turvaliselt hoog maha saada.

Eelda, et neid on rohkem

Näiteks kitsede puhul võib kindlasti eeldada, et neid võib läheduses olla rohkem kui üks. Kitsed liiguvad tavaliselt karjades ja kui üks ületab tee, võivad talle teised järgneda.

Õnnetused loomadega on sagenenud

PZU kahjukindlustuse andmetel oli 2017. aastal märkimisväärselt rohkem kindlustusjuhtumeid, mille tekitasid kokkupõrked loomadega. Kasv on olnud mitme aasta vältel, näiteks 2012. aastal oli PZU klientidel selliseid juhtumeid 323 ja 2017. aastal oli see number enam kui kahekordistunud ja kokku oli 731 kindlustusjuhtumit, mille põhjuseks olid metsloomad.

Keskmine kahju, mis tekib kokkupõrkel metsloomaga, on umbes 2300 eurot. 2017. aasta oktoobris oli PZU andmetel kokku kahjusid enam kui 250 000 euro eest, mis tekkisid kokku 78 liiklusõnnetuses metsloomadega.