Tarbija avalduse kohaselt ostis ta aprillis Adidase esinduskauplusest kauplusest jalatsid maksumusega 34,95 eurot. Tegemist on vabaajajalatsitega, mida tarbija kandis igapäevaselt vahemikus aprillist mai keskpaigani. Tarbija avastas siis, et vasaku tossu paremal küljel on põhja liitekoha lähedale tekkinud rebend. Tarbija pöördus probleemiga mai lõpus kaupleja poole, nõudes lepingu täitmist (toote asendamist samaväärse tootega).

Kaupleja tuvastas, et tegemist ei ole tootjapoolse defektiga, vaid jalatseid on kantud hooletult ja väga intensiivselt. Tarbija ei nõustunud kaupleja seisukohaga ja väidab, et jalatseid on kantud ühe
kuu vältel tavapärasel otstarbel, mitte sportimiseks, samuti olid jalatsite paelad alati fikseeritud.

Jalanõude vorm ei ole deformeerunud, kulumise märke praktiliselt ei esine, nende pealispind on puhas, tallad kulumata, mistõttu peab tarbija põhjendamatuks kaupleja hinnangut „väga intensiivsest kandmisest“.

Tarbija nõudeks komisjonile esitatud avalduses on asja parandamine või asendamine samaväärse asjaga.

Kaupleja seisukoht

Kaupleja vaidleb avaldusele vastu. Tegemist ei ole tootmisdefektiga. Jalatsite vigastused on tekkinud hooletu kandmise tagajärjel. Samuti pole jalanõude hooldus olnud piisav. Lisaks on jalatseid kantud paelu fikseerimata, mille tulemusel on nende pealne ja vorm tugevalt deformeerunud.

Tarbijavaidluste komisjon: tarbija avaldus rahuldada

Komisjoni istungil osalenud ekspert Helgi Roosimäe (Balti Eksperdi OÜ) arvamuse kohaselt on vaadeldavate jalatsite pealsematerjali struktuur ebaühtlane, kusjuures vasaku jalatsi materjal on struktuurilt hõredam, mis viitab tootmisveale. Ekspert ei tuvastanud, et jalanõusid oleks kantud hooletult või väga intensiivselt.

Vaidlusaluste jalatsite põhjaliku vaatluse tulemusel on ka komisjon seisukohal, et jalatsite pealsematerjali on tallaserva lähedusest enne tallaga ühendamist liigselt õhendatud, mistõttu ei ole see osutunud välistele teguritele (jala liikumisest tekkinud pingele) vastupidavaks, mida tuleb hinnata tootmisveaks. Mingeid ebaloomulikke kulumise märke tootel ei esine, jalatsite üldine seisund on hea ja vastab tavapärasele lühiajalisele kandmisele