"Nädala lõpetuseks heidame pilgu ka mustadele nimekirjadele, et sul oleks võimalik teha ostuotsuseid tehes teadlik valik," kirjutab tarbijakaitseamet oma Facebooki lehel.

Komisjoni otsuseid mitte täitvate ettevõtete nimekirja on lisatud neli ettevõtet. Seekordsed vaidlused puudutavad tellitud mööblit, arvutit ja aiamaja.

1. Tarbija tellis Siten Mööbel OÜ müügisalongist valge kapi, ent kodus selgus, et kapiuksed on puudu. Pretensiooni peale andis kaupleja küll uksed, ent need olid defektiga. Tarbija soovis defektseid uksi uute vastu vahetada, ent kaupleja keeldus tuues põhjenduseks, et tarbijale anti defektideta kaup.

2. Tarbija ostis Dreamline Arvutid OÜ Tallinnas asuvas jaekauplusest 730 eurot maksnud sülearvuti koos installeeritud tarkvara programmiga Windows 10 PRO, mille kasutamisel ilmnes puudus ja tarbija hinnangul ei ole tegemist originaalprogrammiga. Kaupleja ei nõustunud arvuti asendamisega ega tarbija lepingust taganemise sooviga.

3. Tarbija tellis Lainel OÜ Laine Köögistuudiost 2652 eurot maksnud köögimööbli koos tehnika ja paigaldusega, ent kaupleja viivitas tellimuse täitmisega. Samuti ilmnes, et nurgakapi mehhanism oli puudu ja töötasapind ei vastanud tehnilistele joonistele. Tarbija soovis taganeda töötasapinna osas ning hüvitust nurgamehhanismi eest, sest tarbija ostis selle mujalt, mis kokku moodustasid 871,92 eurot.

4. Tarbija ostis Puitmaterjalid Eesti OÜ-lt läbi Facebooki asuva puitmaterjalid.ee nimelise lehe aiamaja, mille tarneajaks lubati 3 nädalat. Kaupleja aiamaja aga ei tarninud ega tagastanud ka lubatud 800 eurot.

Amet juhib tähelepanu, et nimekirjad on ajas muutuvad - ettevõte eemaldatakse nimekirjast, kui õigusrikkumine on kõrvaldatud.

Tarbijavaidluste komisjoni musta nimekirja leiad SIIT.