Uuringutulemusi mobiiltelefonide mõjust jõuab avalikkuse ette üha sagedamini igast maailmanurgast ja paraku ka seinast seina arvamustega. Soome kiirgusohutuskeskuse teade räägib meile sellest, et värskete uuringute kohaselt leiavad mobiiltelefoni kiirguse mõjul muutused aset teatud struktuurses proteiinis. Vältimaks asjatut lootust lõpliku tõe teada saamise kohta, toonitavad soomlased, et selgusetu on veel see, kas need muutused ka inimese tervisele halvasti võivad mõjuda. Lihtsalt, muutus toimub! Kuna ülimat tõde ei tule, jahtub ka tavatarbija huvi nende uudiste vastu.

Tele2 kommunikatsioonijuht Kersti Gorstov tunnistab, et telefonide mõju kohta tervisele küsivad kliendid harva. “Peamiselt siis, kui meedias teemat puudutatakse,” märkis ta. “Tegemist on valdavalt telefonitootjaid puudutava teemaga, kes meid probleemide püstitumisel ka koheselt informeerivad. Müüdavatel telefonidel on kindlad kvaliteedistandardid, mis vasutatavd kahjulike mõjude puudumise eest. Probleemid võivad aga esineda seoses mõne partii kavliteedinäitajatega — näiteks võivad lekkida akud, olla vale koostismaterjal vms.”

Tallinna Tehnikaülikooli biomeditsiinitehnika keskusest Hiie Hindrikuse sõnul oleks vale öelda, et mobiiltelefonide võimaliku kahjulikkuse teema oleks meedia poolt põhjendamatult suureks puhutud.

Sellel teemal tasuks aeg ajalt silma peal hoida ka mobiiltelefoni tavakasutajal ning enne uute ostu otsuste langetamist hetkeks ka selles valguses oma tahtmised üle vaadata. “Lapsele ma mobiiltelefoni ei soovitaks, alla 15 aastastele kohe üldse mitte ja edaspidi siiski piiratult,” rääkis Hindrikus. “Põhjus on selles, et noored on tundlikumad ja nende jaoks saab ka telefonide mõjuperiood pikem olema.” Hindrikuse sõnul on mobiiltelefonide kasutusaeg olnud liiga lühike, mistõttu informatsiooni selle pikaajaliste mõjude kohta napib. “Kui aga kunagi teada saadakse, et see on tervisele kahjulik, siis on juba hilja. Parem juba praegu sellele mõelda, sest kes teab millise debiilikute põlvkonna me muidu üles kasvatame,” lausus Hindrikus, kes ise kasutab mobiiltelefoni ainult operatiivsete ja lühikeste kõnede võtmiseks. Lisaks seab ta kahtluse alla soovitused kasutada mobiiltelefoni kiirguse vältimiseks käed-vabad süsteeme, kuna mõned uuringud väidavad, et juhe indutseerib veel tugevama välja kui see muidu oleks.