Delfi poole pöördus murelik lugeja, kes pärast laupäevast lumetormi oma Tartumaal asuvas kodus ligi 40 tunniks elektrikatkestuse käes vaevles. „Olukord oli pehmelt öeldes nukker ja raske on mõista, kuidas väikese lumesaju tekitatud elektrikatkestuse likvideerimisega nii kaua võib võtta," ütles ta.

Katkestuse tõttu olid mõjutatud nädalavahetusel paljud majapidamised. Lugeja sõnul polnud katkestuse tõttu tema majas vett ega kütet, keldris uputas, kuna kuivenduspump ei töötanud.

Selgitab Elektrilevi OÜ kommunikatsioonispetsialist Peeter Liik

„On mõistetav, et elektrikatkestused tekitavad ebamugavust. Hiljutine lumetorm tekitas palju rikkeid, kuna oktoobri kuus on mitmed puud veel lehtedes ning värske lume raskuse all puud murdusid," rääkis Liik.

Kõige keerulisemad ongi Elektrilevi esindaja sõnul erinevate ilmastikunähtuste poolt põhjustatud rikked, kuna selliselt tekivad just need rikked, mille puhul on voolu taastamine võib kauem aega võtta.

„Selle nädalavahetuse lumetorm tekitas juhtumeid, kus ühe liini peal oli mitu erinevat rikkekohta. Sellisel juhul on rikete otsimine väga keeruline, lisaks on rikete lahendamist raskendanud ka pehme pinnas ja lumi, millest rikkebirgaadid autodega läbi murdma peavad," täpsustas Liik.

Üldiselt on olukord paranenud

Viimase kuu aja jooksul on Liigi sõnul esinenud kaks suure mõjuga tormi. Nädalavahetusel tekitas lumetorm rikkeid Kesk-Eestis, kõige rohkem Viljandimaal, oluliselt mõjutatud olid ka Jõgevamaa, Järvamaa ja Tartumaa. Veel räsis torm septembri lõpus saari ja Pärnumaad ning tekitas seal piirkonnas ulatuslikke rikkeid.

Rikete statistika näitab, et Elektrilevi võrgu töökindlus paraneb aasta-aastalt. "Viimase viie aasta jooksul on Elektrilevi võrgus rikete arv kaks korda langenud. Keskmine aeg kui kaua keskmine Elektrilevi klient peab aasta jooksul vooluta olema, on langenud isegi neli korda," ütles Liik.