Võimalikult kiiresti korraldatavat erakorralist aktsionäride koosolekut nõuab Danske Banki Taani suuromanik A.P. Møller, mis pakub panga juhatusse kaht oma kandidaati, vahendab Kauppalehti.

Juhatuse ümberkorraldamise taga on Taani mõjukas Mærskide perekond, mis juhib maailma suurimat kaubalaevaettevõtet.

Danske Banki kontrolliva Mærskidele kuuluva A.P. Møller Holdingu tegevjuht Robert Mærsk Uggla peab isikute väljavahetamist vältimatuks.

„On tähtis, panga tulevases juhatuses istuvad isikud, keda ei saa süüdistada milleski, mis on Eestis juhtunud,” ütles Mærsk Uggla Svenska Dagbladetile.

Mærsk Uggla põhjendas, miks suuromanike suguvõsa nüüd mängu astus.

„Danske Banki on tõenäoliselt kasutanud kurjategijad. On selge, et oleme olukorraga äärmiselt rahulolematud,” ütles Mærsk Uggla. „Nagu panga raportist võib aru saada, ei ole juhtkond kahjuks reageerinud piisaval viisil signaalidele vilepuhujatelt ja teistelt. See on kahetsusväärne. Seetõttu peab võtma ette mitmeid tegevusi usalduse taastamiseks.”

Kavas on välja vahetada mitmeid juhatuse liikmeid. Praeguse juhatuse esimehe Ole Anderseni asendajaks nimetati Karsten Dybvad, kes on Taani ettevõtjate liidu tegevjuht ning on varem töötanud Taani rahandusministeeriumis ja olnud finantsvaldkonna reeglite üks väljatöötajatest 2008. aasta kriisi järel.

„Tal on ulatuslik kogemus koostööst võimudega, mis on selles kontekstis tähtis,” ütles Mærsk Uggla.

Teine juhatuse kandidaat on Jan Nielsen, kes vastutab A.P. Mølleri investeeringute eest ja istub mänguasjafirma Lego juhatuses. Varem on Nielsen töötanud finantsettevõttes Blackstone.

Mærsk Uggla sõnul on aktsionärid teadlikud riskidest, mis on seotud võimalike trahvidega USA võimudelt. Ta ei taha aga spekuleerida potentsiaalsete trahvide suurusega.

Mærsk Uggla peab enneaegseteks jutte selle kohta, et pank peaks korraldama emissiooni ja minema omanike rahakoti peale.

„Pank on majanduslikult maksevõimeline. Kriis on olnud seni usalduskriis, mitte maksevõimekriis. Kui see võimalike kahjuhüvitiste või muude põhjuste tõttu muutub, võtame selle kohta seisukoha,” ütles Mærsk Uggla.

A.P. Møller on olnud Danske Banki omanik aastast 1928 ja on panga 21 protsendi aktsiate omanik. Panga aktsiad on sajaprotsendiliselt ettevõtte omanduses oleva A.P. Møller Fondeni nimel.