2018. aasta juulis Norstati poolt läbiviidud uuringu kohaselt soovib 81 protsenti eestlastest vahetada operaatorit kiiremini, kui see praegu toimub.

Chris Robbinsi sõnul on riiklikud regulaatorid üle maailma teinud ülemineku kohustuslikult kiiremaks, aga Eestis veel mitte. „Me oleme Euroopa ühed aeglasemad. Iirimaal toimub operaatorivahetus 20 minuti ja nelja tunni vahemikus ja kui me tahame olla juhtiv e-riik, siis peaksime olema sellest paremad," ütles Robbins.

„Praeguse regulatsiooni taga on mobiilioperaatorite soov hoida stabiilset kliendibaasi. Muidugi ei taha ükski operaator, et tema kliendid lahkuvad, aga kui inimene on otsuse langetanud, siis pole ühtegi põhjust, miks ta peaks peale seda veel 25 päeva ootama," sõnas Robbins.

„Teine aeglase ülemineku põhjus on teadlik protsessi venitamine ja käsitöö, mis võtab nii operaatoritelt kui riigilt omajagu aega ja energiat. Tehniliselt saaks protsessi täielikult automatiseerida ja see võtaks minuteid, nagu Tšiilis, Austraalias, Uus-Meremaal, Kanadas, Iisraelis või isegi Ghanas," selgitas Robbins.

„Pikk üleminekuperiood takistab inimestel parima lahenduse saamist. Näiteks kui ma soovin reisida viie päeva pärast Kanadasse, kust ma pärit olen, ja üks operaator pakub seal väga head hinda, siis ma ei saaks seda võimalust kasutada, sest operaatorivahetus võtab kauem aega," ütles Robbins.

Teistes valdkondades toimub muutus oluliselt kiiremalt

„Teistes valdkondades nagu pangadus või isegi perearsti vahetamine oleks selline ooteaeg naeruväärne. Kui internetist tellitud kaup jõuab kohale samal või järgmisel päeval, siis mobiilioperaatori vahetamine on endiselt kummaline jäänuk vanadest aegadest."

Robbinsi sõnul on mobiilioperaatori vahetamine kunstlikult ebamugav ning inimesed jätavad selle seetõttu tegemata, mis takistab parima pakkumise saamist ja vaba konkurentsi. "Klientidele ju tegelikult ei meeldi, et parema pakkumise saamiseks peab vana operaatori juurest lahkuma või vähemalt sellega ähvardama. See mäng toimibki tänu pikale üleminekuperioodile. Kiire ja automatiseeritud ülemineku tulemusel peavad operaatorid hakkama pakkuma parimat hinda kõigile klientidele ja alati, mitte ainult nendele, kes ähvardavad lahkumisega," rääkis ta.

"Operaatorivahetuse kiirendamiseks panime ise kokku neutraalsetest ekspertidest töögrupi ja arendasime välja tehnilise lahenduse, mis võimaldab teha ülemineku ühe minutiga. See oleks parim tulemus Euroopas ja üks edumeelsemaid maailmas. Oleme valmist tehnilise lahenduse ka riigile üle andma," lisas Robbins.