Eesti Panga asepresidendi Madis Mülleri sõnul jõuab pangaklientide jaoks kätte uus ajastu: maksed hakkavad liikuma reaalajas.„Kiired pankadevahelised maksed loovad võimaluse uute makselahenduste tekkeks. Tulevikus on tõenäoliselt võimalik välkmakset kasutada ka poes või internetis kaupu ja teenuseid ostes. Loodan, et teisedki Eestis tegutsevad pangad liituvad välkmaksete süsteemiga lähiajal ja viivad kiiremad maksed ka oma klientideni,“ ütles Müller.

Eesti inimesed ja ettevõtted teevad päevas eri pankade vahel keskmiselt 137 000 riigisisest makset. Kui seni on kohesed maksed toimunud ainult ühe panga sees, siis tulevikus liiguvad maksed sama kiiresti ka SEB, Swedbanki ja LHV Panga vahel. Maksed hakkavad liikuma välgukiirusel ka nädalavahetustel ja riiklikel pühadel.

Tänasest liitus välkmaksetega Swedbank

Swedbanki klienditeenuste divisjoni juhi Ede Raagmetsa sõnul on eraklientidel välkmakseid esialgu võimalik saata uue mobiiliäpi esmaversioonis Swedbank 2019 Eestis. „Tulevikus lisame välkmaksete saatmise võimaluse ka internetipanka ja uude mobiilipanka. Välkmakseid saab vastu võtta sõltumata pangakanalist," ütles Raagmets.

Varem said valdav osa Swedbanki kliente kasutada välkmakseid ka varem, sest 85% kõigist maksetest tehakse Raagmetsa sõnul pangasiseselt Swedbanki kontode vahel.

Välkmaksete hind oma sama nagu tavalistel siseriiklikel euromaksetel. St, et sarnaselt kõigi muude SEPA euromaksetega on sissetulevad välkmaksed tasuta. Väljuvatele välkmaksetele lisatasu ei kehtestata, hind on sama nagu tavalistel siseriiklikel euromaksetel.

Mis on välkmakse?

Välkmaksete süsteem on EBA Clearing'u pakutav üleeuroopaline reaalajas toimiv makseplatvorm ja -süsteem. See võimaldab raha sekunditega mistahes ajal ühes pangas olevalt kontolt teises pangas olevale kontole kanda.

Eesti Panga jaoks on oluline, et välkmaksed võimaldavad nii inimestel kui ka ettevõtetel tõhusamalt tehinguid teha ja avaldavad kokkuvõttes soodsat mõju kogu majandusele. Näiteks, kuna raha ei ole pankadevahelisel teel tundide kaupa kinni, saavad ettevõtted paremini planeerida oma rahavoogusid.

Ühtlasi aitavad sellised makselahendused kaasa ka Eesti ettevõtete digitaliseerimisele, sest võimaldavad kokku sobitada e-arve, välkmakse ja e-kviitungi ehk siis muudavad kogu makseahela sujuvamaks.

Euroopas ennustatakse, et suurem osa panku liituvad välkmaksete süsteemiga 2020. aastaks. Hetkel on liitunud kokku 2042 panka jm makseteenusepakkujat (st kaetus on kokku umbes 49% makseteenusepakkujatest). Koos Eestiga on välkmaksete süsteemiga liitunud pankasid juba kokku 16 riigist.