Jaak Roosaare (investor, Reformierakond): Mina investeeriksin selle indeksfondi. Umbes nii, nagu Tuleva seda teinud on, ainult et valiksin 100% aktsiad, kuna pensionini on aega palju. Kõige mõistlikum viis pensionit koguda on regulaarselt väikeste summadega investeerida (näiteks indeksfondi). Kellel raha rohkem, siis üürikorter ei ole ka halb investeering. Samuti dividendiaktsiad või hajutatud ühisrahastusportfell.

Ma ei poolda teise samba kaotamist, sest igaühel on võimalik endale pensionit koguda ja teise samba maht on nii väike, et ainult sellest pensioniks nagunii ei piisa. Kui me selle kaotaksime, siis lööksid paljud inimesed selle raha lihtsalt laiaks ja pensionisüsteemis oleks veel vähem raha kui praegu. Teine sammas vajab olulist reformi eelkõige väljamaksetelt – annuiteetlepingu asemel peaks olema kõigile valikus ka 4% reeglit järgiv fondipension (igal aastal saaks välja võtta kuni 4% varadest).

Kaul Nurm (Vabaerakonna esimees): Mul on teise sambaga kogemust ja seetõttu julgen neid algatusi (vabatahtlikuks muutmine – T. R.) soovitada. Investeerimiseks võib raha paigutada kinnisvarasse või väärtpaberitesse või aktsiatesse, aga praegu mängitakse minu rahaga kõikvõimalikke mänge ja ma olen viimane kasusaaja.

See on iga inimese enda otsus, kuhu ta raha paigutab ja milleks tal seda tulevikus vaja on.

Helir-Valdor Seeder (Isamaa esimees): Mul pole teist sammast. Olen oma raha kasutanud jooksvalt ja investeerinud parimal moel. Usun, et mu raha on paremini paigutatud kui hüpoteetilises sambas. Kõigepealt olen võitnud läbi riiklikku pensioni ehk esimese samba, 4% on jäänud sinna alles. Minu investeering ja sääst on jäänud esimesse sambasse, selle võrra on mu riiklik pension suurem kui nendel, kes on investeerinud teise sambasse.

Nii palju kui võimalik, olen investeerinud kinnisvarasse. Mul on natuke maid, kuhu oleme talu soetanud, peame loomi, kaheksa hektarit on metsamaad. See sõltub inimese võimalustest, valmisolekust, teadmistest, kuhu ta vaba raha investeerib.

Indrek Neivelt (ettevõtja): Esimene asi, laenud tuleks tagasi maksta. Ja kui siis raha üle jääb, tasub mõelda, mida sellega teha. Teise samba tõttu läheb esimene väiksemaks. Seega teine sammas on petlik. Nõu on võimatu anda, igaüks on erinev. Osa tunneb rõõmu ega taha midagi kõrvale panna, teine paneb kogu aeg kõrvale. Ja las nad olla. Ärme sunnime kõiki kohustuslikus korras kolhoosi astuma.

Inimene nagunii ei mõtle pensionile, enamik ei mõtle. Tegelikult on esimene sammas täiesti töötav süsteem, teist pole sinna kõrvale vaja. See ei lahenda ühtegi probleemi.

Indrek Kasela (PR Foodsi juht ja investor, Reformierakond): Ei poolda ja olen ammu öelnud, et see on [Helir-Valdor] Seederi poolt mitte ainult poliitiliselt, vaid ka professionaalselt vastutustundetu sõnavõtt.