Saada oma lugu aadressile andreas.sepp@ec.europa.eu, parimate autoritega võtame ühendust, et küsida nende nõusolekut avaldada lugu Minu Euroopa blogis.

Euroopa Liidus elades on sul lõputult võimalusi teha seda, mida armastad – mis iganes see on. Euroopa Liidu õigusaktid ja algatused annavad sulle vahendid, mis aitavad sul realiseerida oma võimeid ning leida inspiratsiooni, et teha seda, mida armastad.

Ela ja tööta välismaal

Euroopa Liidu kodaniku üheks põhiõiguseks on võimalus töötada mõnes teises Euroopa Liidu riigis. Olenemata sellest, kas alustad karjääri välismaal või soovid saada praktika või vabatahtliku töö käigus uusi mõtteid ja kogemusi, on sul Euroopa Liidu seaduste järgi alati kehtiv sotsiaalkindlustus. Sul on õigus valida, kus sa töötad, ja seda nii ettevõttes töötades kui ka füüsilisest isikust ettevõtjana. Ja kui otsid võimalusi karjääriredelil tõusmiseks, aitab Euroopa Liit sul isegi selleks õiged võimalused leida.

Õpi

Euroopa Liidu kodakondsus võimaldab sul õppida, praktikale minna, tutvuda ja saada inspiratsiooni ühest 33-st Euroopas või mujal maailmas asuvast riigist tänu Erasmus+ programmile. Ole sa õpilane, kes soovib oma õpinguid uue kultuuriga rikastada või noor tööline, kes soovib praktiseerida ja oma tööalast konkurentsivõimet ainulaadses keskkonnas suurendada, Erasmus+ annab sulle juurdepääsu uutele oskustele, teadmistele ja kogumustele. Rikkalike ja rahuldust pakkuvate kogemuste saamiseks võid teha ka vabatahtlikku tööd, mis annab sulle võimaluse väljendada oma solidaarsust teiste eurooplaste suhtes. Vai vaid riik, lihvi oma keeleoskust ja valmistama end ette unustamatuks kogemuseks.

Arstiabi

Euroopa Liidu kodanikuks olemine tähendab, et kui sul on vaja arstiabi, saad kasutada avalikke tervishoiuteenuseid mis tahes Euroopa Liidu riigis ja lisaks ka Islandil, Liechtensteinis, Norras ja Šveitsis tänu Euroopa ravikindlustuskaardile. Euroopa Liidu seadused nõuavad, et sind koheldaks võrdväärselt selle riigi elanikega, kus parajasti viibid, kuigi võib juhtuda, et sul tuleb maksta ka nendelt nõutavat visiiditasu. See tähendab, et saad vabalt nautida kõike, mida iga riik pakub, teadmisega, et oled kindlustatud, kui midagi peaks sinuga kodust eemal olles juhtuma. Kui on tegemist plaanilise tervishoiuteenusega mõnes muus liikmesriigis (lisaks Islandil, Liechtensteinis ja Norras), saad reisi planeerides ühendust võtta oma riikliku kontaktpunktiga, et saada teavet oma õiguste kohta.

Reisi

Euroopa Liidu kodanikuna saad avastada, õppida või töötada mõnes teises Euroopa Liidu riigis – see on sinu põhiõigus. Schengeni leping tühistas piirikontrollid 26 Euroopa riigis, nii et saad hõlpsasti reisida, ilma et peaksid ühest riigist teise minnes passi või ID-kaarti näitama. Olgu auto, lennuki või rongiga – Euroopas on maailma tihedaim raudteevõrgustik –, sa saad vabal ajal minna avastama Euroopa Liidu kõiki 270 piirkonda. Pealegi tähendab ühisraha seda, et saad 19 riigis maksta eurodes. Eelnimetatu ja teised asjaolud annavad sulle vabaduse teha piiramatul hulgal reisimisega seotud valikuid, mis on kõik kaitstud sinu meelerahu ja turvalisust tagavate Euroopa Liidu õigustega.

Puuduvad rändlustasud

2017. aasta juunis võttis Euroopa Liit vastu uued määrused, mis panid punkti rändlustasude ajastule. Enam pole vahet, kas viibid välisriigis puhkusel või olen tööreisil, telefoni saad Euroopa Liidus kasutada ilma lisatasudeta. Põhimõte „rändle nagu kodus” on lisatud nüüd igasse rändluslepingusse, olenemata operaatorist. Lisaks on Euroopa Liidu konkurentsieeskirjad teinud lõpu telekommunikatsioonimonopolidele, mis elavdab konkurentsi ja alandab hindu.

Internet

Ükskõik kui kaugel maapiirkonnas või äärealal sa ka ei ela, kui see on Euroopa Liidus, siis tagatakse Euroopa Liidu seadustega sulle juurdepääs parimale võimalikule internetiühendusele taskukohase hinna eest. Sul on juurdepääs tuhandetele tasuta Wi-Fi pääsupunktidele üle terve Euroopa ning sinu video-, muusika-, mängu- ja spordiülekannete tellimused on sinuga alati kõikjal kaasas.

Isikuandmed

Iga kord, kui broneerid puhkuse, kirjutad midagi sotsiaalmeediasse, otsid veebist infot, avad veebis pangakonto või ostad internetist pileti, edastad sa enda kohta olulisi isikuandmeid. Euroopa Liidus on sinu isikuandmete kaitsmine sinu põhiõigus. Sinu isikuandmetega tuleb ümber käia ettevaatlikult ja vastutustundlikult. Asutused peavad andmeid koguma nõuetekohaselt ja kindlal eesmärgil; nad võivad koguda ainult andmeid, mida neil vaja on; ja nad ei tohi neid säilitada kauem kui tarvilik. Minu isikuandmed peavad olema kaitstud ka kadumise, hävitamise ja varguse eest ning asutused peavad kindlustama, et see nii ka oleks.

Kodanikuõigused

Euroopa Liidu liikmesriigi kodanikuna saad automaatselt ka Euroopa Liidu kodakondsuse – see on isegi sinu passis kirjas! Kodakondusus annab sulle õiguse öelda, kuidas Euroopa Liitu juhtida. Saad hääletada Euroopa ja kohalikel valimistel, rääkida kaasa Euroopa Liidu seaduste ja poliitikate aruteludes ning isegi valimistel kandideerida. See kõik on võimalik tänu Euroopa Liidu põhiõiguste hartale, mis annab sulle vabaduse end kuuldavaks teha, kas osaledes valimistel või esitades Euroopa Parlamendile petitsiooni.

Kas soovid rohkem infot, kuidas kasu saada? Siis loe oma võimaluste kohta!

Jaga
Kommentaarid