On mõeldamatu, et mõni riik, õppimisvõimalus või töökoht jääks vaid unistuseks ja kättesaamatuks. Võtame neid vabadusi sageli iseenesestmõistetavalt, mõtlemata, et nii paljudel teistel üle maailma sellist vabadust ei ole.

Sõltumata minu suurest reisikirest ja maailma avastamise soovist, olid mu võimalused halli passi tõttu nooruses väga piiratud. Juba koolieas jäi minemata isegi klassireisile Lätti, sest selleks oli viisat vaja. Kuid kui enne keskkooli Eesti passi sain, ei saanud ma ainult Eesti, vaid kogu Euroopa kodanikuks, sest Eesti oli astunud Euroopa Liitu. Sellega avanesid mulle võimalused nii kodumaal kui ka üle kogu Euroopa.

Noarootsi gümnaasiumis sain tuttavaks rootsi keelega ning kooli lõpus tekkiski võimalus minna õnne proovima Rootsi. Enda suureks üllatuseks ja rõõmuks avastasin kohapeal, et tänu sellele, et olen eurooplane, saan võrdväärselt rootslastega nii töötada kui ka alustada tasuta õpinguid ülikoolis.

Tasuta oli ka keeleõpe. Neid võimalusi kasutasin kohe ära, töötades mitmel rindel Lundis ja Malmös, kus hakkasin ka õppima. Peatselt on mul magistrikraad Lundi ülikoolist Euroopa Liidu asjades. Euroopa Liit pakub väga palju võimalusi, alustades sellest, et kõrgharidust saab omandada välismaal.

Mitmed õppekavad võimaldavad lühiajalist õppimist veel mõnes muus riigis. Tänu Erasmus+ programmile oli mul näiteks võimalik õppida mõnda aega Prantsusmaal, praktika tegin Taanis. Möödunud sügisel oli mul aga suur au panustada Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumisse, mis oli minu jaoks erakordne kogemus. Kuna suurema osa bakalaureuseõppest olin pühendanud väikeriikide eesistumiste uurimisele, sain rakendada oma teadmisi riigikantselei Euroopa Liidu sekretariaadis.

Tänu oma rahvusvahelisele kogemusele ja rootsi keele oskusele sain pidada ka sideisiku ametit, nii kohtusin kõrgete Rootsi ametnikega ja laienes mu tutvuste võrgustik nii Eestis kui ka mujal Euroopas. See kõik on saanud võimalikuks tänu sellele, et meil ei ole piire – otseses ja kaudses mõttes. On mõeldamatu, et mõni riik, õppimisvõimalus või töökoht jääks vaid unistuseks ja kättesaamatuks. Võtame neid vabadusi sageli iseenesestmõistetavalt, mõtlemata, et nii paljudel teistel üle maailma sellist vabadust ei ole.

Kasutagem siis oma võimalusi ära ja viigem oma unistusi ellu. Enda tulevikku näen rahvusvahelisena ja mitmekeelsena, sest olen seni saadud kogemuste tõttu veel uudishimulikum ja kõrgemate sihtidega. Samuti olen teadlikum oma võimalustest ja õigustest Euroopa Liidus ehk sellest, et piire tegelikult ei olegi, kõik uksed on lahti ja tuleb vaid leida endale sobiv tee.
Eesti väiksus on Euroopas eeliseks, sest meid on vähe ning pakume omapärast kultuuri ja maailmavaadet. Samas lasub igaühel meist ka kohustus esindada oma riiki, ükskõik kus maailma paigas me ka ei oleks. Üks suursaadik ütles kord, et iga eestlane on välismaal Eesti riigi diplomaat, mis tähendab, et meil on vastutus tutvustada oma riiki kõige paremast küljest.

See motiveerib olema koolis ja ühiskonnas aktiivne ning hoiab sidemed koduga tugevad. Plaanin täiendada oma kogemustepagasit veel välismaal, et rääkida Eestist ning viia meid Euroopale lähemale. Samas tahan ammutada nii palju kui võimalik teistelt kultuuridelt, et naasta ühel päeval kodumaale ning tuua endaga kaasa tükikese Euroopat.

Meil kõigil on asju, mida teeme kirega! Ela ja tööta välismaal, reisi, surfa internetis ja tea oma õigusi Euroopa Liidu kodanikuna Euroopa Liidus.

Artikkel ilmub EUANDME kampaania raames, mida rahastab Euroopa Komisjon. Selle artikli autor väljendab oma mõtteid ning ta ei ole saanud oma arvamuse avaldamise eest tasu.

Jaga
Kommentaarid