Noortele toimuvad pidevalt Euroopa Liidu toetatud kirjandi- või loomekonkursid, temaatilised üritused või projektid.

Mis on Euroopa Liit? Kuuldes seda küsimust, kujutab nii mõnigi inimene endale ette Euroopa Parlamenti sealsete poliitikutega või näiteks euroraha. Mõnele tuleb aga meelde Beethoveni 9. sümfoonia motiiv. Püüdes ise sellele küsimusele vastata, istudes parasjagu Inglismaal ülikooli raamatukogus ning silmitsedes õues lehvivat sinist lippu Suurbritannia lipu kõrval, on sobiv vastus vaid üks – eluviis.

See on eluviis, sest juba pikemat aega on Euroopa Liidu võimalused ja vabadused olnud minu elu lahutamatu osa. Esimeste kogemustena võib välja tuua õpilastele mõeldud projekte, näiteks Mudel-Euroopa Parlament ning Euroopa Noorteparlament. Need on võimaldanud mul juba üsna noores eas reisida teistesse riikidesse ning saada osa huvitavatest kogemustest.

Lisaks on mul olnud võimalus avastada Euroopat ja eri kultuure Erasmus+ noortevahetuse programmi vahendusel. Tänu Euroopa Liidu toele on need reisid olnud mulle täiesti tasuta.

Tänu soodsatele õppimistingimustele ja vabale liikumisvõimalusele olen praeguseks jõudnud õppima välismaale. Lisaks haridusele ja võrratule kogemusele on mul võimalus saada tudengisõbralikku õppelaenu, teha kooli kõrvalt tööd ja võtta osa praktikast või osaleda vahetusprogrammides. Samas tean, et võin iga hetk osta pileti kodumaale ning olla juba järgmise päeva õhtul Eestis oma lähedaste keskel.

On üsna võimatu kirjeldada kõiki aspekte, mida Euroopa Liidu kodanikuks olemine endaga kaasa on toonud. Lisaks eneseharimisele on see kindlasti kujundanud minu vaateid, aidanud mõtestada maailma ja õppida tundma inimesi meie ümber. Vaieldamatult on see võimaldanud paremini mõista ka meie enda kultuuri, selle eripära ja võlu.

Kindlasti ei ole Euroopa Liit midagi abstraktset ja kauget. Selle võimaluste aktiivne kasutamine ei eelda meeletuid rahalisi väljaminekuid, tutvuste olemasolu või õnnelikku juhust. Noortele toimuvad pidevalt Euroopa Liidu toetatud kirjandi- või loomekonkursid, temaatilised üritused või projektid.

Tudengina on alati võimalik osaleda akadeemilistel üritustel või õppida stipendiumi toel vahetusõpilasena välisriigi partnerülikoolis. On olemas suur hulk organisatsioone, kes otsivad ettevõtlikke noori, et korraldada rahvusvahelisi ettevõtmisi nii Eestis kui välismaal. Lõppude lõpuks on ka viisavaba töötamine ning avatud piirid riikide vahel suurendanud liikumisvabadust ja mugavust eelkõige lõunaeestlastele.

Kirjeldatud eluviis ei nõua midagi enamat kui uudishimu Euroopa Liidu võimaluste vastu. On olemas palju ettevõtmisi ja programme, mis ootavad uusi huvilisi – tasub kõigest otsida. Olgu selleks sotsiaalvõrgustikud, portaalid, kirjad agentuuridele, vestlus õpetaja või mõne tuttavaga. Kasutada Euroopa Liidu eeliseid ja saada osa uutest kogemustest on lihtsam, kui tunduda võib.

Mõningatest tagasilöökidest hoolimata usun kindlalt Euroopa Liidu eluviisi tulevikku. Endiselt püsivad tugevalt koos euroopalikud väärtused, endiselt saadakse aru olemasolevatest võimalustest ja potentsiaalist. Lõppude lõpuks on ju euroliidul kui poliitilisel ühendusel väga kindel eesmärk: riikidevahelise rahu, koostöö ja heaolu edendamine.

Meil kõigil on asju, mida teeme kirega! Ela ja tööta välismaal, reisi, surfa internetis ja tea oma õigusi Euroopa Liidu kodanikuna Euroopa Liidus.

Artikkel ilmub EUANDME kampaania raames, mida rahastab Euroopa Komisjon. Selle artikli autor väljendab oma mõtteid ning ta ei ole saanud oma arvamuse avaldamise eest tasu.

Jaga
Kommentaarid