Kihiline riietumine annab reguleerimisvõimaluse juhul, kui olud muutuvad. Näiteks kisub päev väga soojaks, kuigi hommikul oli külm või vastupidi, õhutemperatuur langeb järsult. Võimalik ka, et liikumisaktiivsus muutub, sellelegi tuleb reageerida.

Vahekiht isoleerib sooja

Vaheriide ülesanne kihilise riietumise korral on sooja hoidmine. Vahekihiks sobib fliis, pusa, dressipluus, meriinovillane kampsun vms, mis mahutab palju sooja õhku. Just õhk on parim soojakandja ja keha tekitatud soe õhk tuleb väga külma ilma korral enda ümber hoida.

Kui aluskihi ülesanne on nahapinna kuivana hoidmine ja väliskiht hoolitseb selle eest, et vihm, tuul ja külm ligi ei pääseks, siis vahekiht on justkui maa ja taeva vahel. Vahekiht hoiab aluskihist saabunud kehasoojuse endas nagu isolaator ning väliskiht ei lase tuulel ja külmal seda kihti maha jahutada ega laiali kanda.

Sobiv lõige istub seljas hästi

Üks ja sama lõige ei pruugi kõigile sobida või meeldida. Kehad on erinevad ja sageli jääme eriarvamusele selles, mis tundub seljas mugav ning näeb hea välja. Lõiked jagatakse reeglina kolmeks: liibuv, tavaline ja avar lõige.

Liibuva lõikega riided on kitsalõikelised ja hoiavad üsna tihedalt ümber keha (andes pisut saledama joone) ning jälgivad paremini keha liikumist. Näiteks saab liibuva lõikega mikrofliisist pusa kasutada nii aluskihina palja keha peal kui ka vahekihina, olenevalt liikumisaktiivsusest ja ilmastikutingimustest.

Tavaline lõige ei liibu ümber keha ega ole ka liiga lai. Pusa ja keha vahele jääb õhuruumi, see aga tähendab võimalust sooja õhu hoiustamiseks.

Avarama lõikega pusa jätab riiete ja keha vahele rohkem ruumi.

Sõltumata lõikest on oluline valida õige suurusnumber, et tagada ettenähtud funktsionaalsus ja ohutus.

Funktsionaalne disain

  • Eelista pika lukuga vaheriiet, sest lukk annab lisavõimaluse mikrokliima reguleerimiseks riidekihtide vahel. Palava korral aitab üsna palju, kui saab liigsee kehasoojuse välja lasta.
  • Kapuuts annab lisakaitse peale ja kaelale. Seda nii soojemal ajal, kui kannad pusa väliskihina, kui ka külmemal ajal, kui vahekihina tuule-, vihma- või talvejope all.
  • Pöidla-aasad on mugav lahendus, kui neid kasutama õppida ja pisut harjuda. Need hoiavad varrukaid korralikult paigal ega lase külma sisse.
  • Funktsionaalsed taskud võimaldavad kõike vajalikku kaasas kanda.
  • Erinevad kangatüübid erinevates kohtades aitavad kehapiirkondi vastavalt vajadusele kaitsta, ventileerida või isoleerida.
  • Kõrge krae, mis korralikult ümber kaela hoiab, kaitseb külma eest ja takistab kehasoojuse krae kaudu väljumist.
  • Pehme õhuline materjal mahutab palju sooja õhku ja moodustab keha ümber isolatsioonikihi.

Vaheriideks sobib nii keha järgiv mikrofliisist funktsionaalne pusa, pehmest meriinovillasest froteest (Ullfrotte Original) soe kampsun, dressipluusid, aga ka fliisid.

Väga hea valiku erineva lõikega ja erinevatest kangastest vaheriideid leiad lähimast TAMREXi poest või e-poest aadressil www.tamrex.ee.

Jaga
Kommentaarid