„Facebookil on probleem mustanahalistega,” algab populaarsest sotsiaalmeedia keskkonnast hiljuti lahkunud Mark S. Luckie kiri kolleegidele, mille ta eile ka Facebookis avalikult postitas, vahendab Business Insider.

Endine töötaja saatis lahkudes kolleegidele mitmeleheküljelise memo, kus kirjeldas, kuidas Facebookis leiab aset rassiline diskrimineerimine. Luckie töötas enne lahkumisavalduse lauale panemist ettevõttes strateegiliste partnerlussuhete juhina influencerite alal.

Lahkumismemos kirjeldab mustanahaline Luckie detailselt, mismoodi ettevõttes töötajaid rassiliselt diskrimineeritakse. Tema sõnul on ettevõte kukkunud läbi kaasava töökeskkonna loomisel, iseäranis, mis puudutab teisest rassist töötajaid.

„Facebooki võõrandumine mustanahalistest juba oma keskkonnas peegeldab väga hästi seda, kuidas ettevõte marginaliseerib ka oma mustanahalisi töötajaid,” märkis Luckie, kes on varasemalt töötanud nii Washington Postis, Twitteris kui Redditis.

Tema sõnul võib terve hulk Facebooki töötajaid kirjeldada, kuidas ettevõtte peakontori turvatöötajad on neid agressiivselt kõnetanud olukordades, kus see on täiesti ebavajalik olnud.

„Isiklikult olen vähemalt kaks või kolm korda päevas kogenud seda, kuidas mõni MPK (Facebooki Menlo Parki peakontori – toim) töötaja mind nähes instinktiivselt kohe katsub oma taskus olevat rahakotti või surub käed sügavamalt taskusse, kuniks ma möödun,” kirjeldas mees.

Luckie kriitika on kõige värskem lisandus populaarse sotsiaalmeedia keskkonna viimase aja skandaalidele, alates Cambridge Analytica andmeskandaalist kuni vihakõnede levitamisele kaasaaitamise süüdistusteni.

Mustanahalised töötajad moodustavad 4% Facebooki personalist, selgub ettevõtte 2018. aasta mitmekesisuse aruandest. Samal ajal täidavad nad ainult 1% tehnilistest töökohtadest. Kesktasemejuhtide hulgas on 2% mustanahalised.

Facebooki pressiesindaja Anthony Harrison ütles kirjalikus avalduses, et ettevõte on viimastel aastatel pööranud väga palju tähele mitmekesisuse suurendamisele oma personali hulgas. Tema sõnul on selle käigus suurendatud erinevate etniliste rühmade esindajate arvu üle ettevõtte. „Me jätkame neid tegevusi, mis teeks meist täiesti kaasava ettevõtte,” lausus ta.

Luckie märkis selle peale, et osades Facebooki peakorteri hoonetes on üleval rohkem „Mustanahaliste elud loevad” (Black Lives Matters – ing k) postereid kui mustanahalisi töötajaid. „Facebooki ei saa väita, et ta pöörab mingitele kogukondadele tähelepanu, kui nende kogukondade esindajaid ei ole personali hulgas proportsionaalselt,” lisas ta.