Neljapäeval teatas Veterinaar- ja Toiduamet toidu võltsimisest, kui viie tootja hakkliha hulgast leiti linnuliha, mida ei olnud toote kirjelduses märgitud.

„Tootjad, kelle hakklihast on järelevalve raames teostatud proovide käigus tuvastatud linnuliha, ehkki märgistusel puudus sellekohane teave on Lepiku Lihatööstus, OÜ Raasiku Lihatööstus, OÜ ABC1, OÜ Vecordia Põltsamaa Vorstitööstus ja Talika Meat OÜ," ütles Veterinaar- ja Toiduameti peadirektori asetäitja Olev Kalda.

Kalda ütles, et ettevõtetele tehtud ettekirjutuste sisuks on lõpetada koheselt toidu võltsimine ja kutsuda olemasolevad tooted turult tagasi. Ühtlasi alustab Veterinaar- ja Toiduamet võtlsijate karistamiseks väärteomenetlust.

Asjaolud selgitab välja uurimine

Talika Meat OÜ tootmisjuhi Peep Roopalu ütles, et vea väljaselgitamine võtab aega. „Eelmisel reedel, kui Veterinaar- ja Tervishoiuamet meiega rikkumise osas ühendust võttis, alustasime uurimist ka enda ettevõtte sees ja sellega võib aega minna nädal või kaks," ütles Roopalu.

Roopalu täpsustas, et nendel oli probleeme koduse hakklihaga, kus peaks olema pooleks sea- ja veiseliha. „Linnuliha see sisaldada ei tohiks, see sattus sinna eksitusena," ütles ta. Talika Meat toodab tootmisjuhi sõnul ka broilerihakkliha.

Roopalu täpsustas, et partii, millest proovid võeti, oli valmistatud 5. juulil. Tegemist oli väkse partiiga, mida ettevõttel endal praegu enam kontrollida ei õnnestunud. „Partii suurus oli umbes 100 kg ja seda enam müügil pole," täpsustas ta.

Raasiku lihatööstuse juhatuse esimees Kristjan Tralla, et on esitanud kõik selgitused VTA-le ja rohkem seda kommenteerida ei soovi. „Tegemist oli väikese partiiga. Tooted pole enam müügil ja kedagi häirida ei tohiks," lisas ta.

Lepiku Lihatööstus OÜ ja Veronica Põltsamaa Vorstitööstus OÜ esindajate sõnul ei ole tooted samuti enam müügil ja rohkem nad kommentaare ei soovi anda.

Toidu koostis peab olema teada

Toidu võltsimisena käsitletakse toidu koostise muutmist märgistust muutmata ning märgistuse muutmist koostist muutmata. Samuti tervisemärgi ja identifitseerimismärgi mittenõuetekohast kasutamist märgistusel ning käitlemist, kasutades teise ettevõtja ärinime või kaubamärki ilma tema loata.

„Toidu võltsimine ja võltsitud toidu käitlemine on keelatud," ütleb ta. Põhjusel, et toidu võltsimine pole Euroopas harv nähtus, teostab VTA riski- või vihjepõhiseid kontrolle. „VTA üks prioriteete on veenduda, et turustatav toit oleks varustatud õige ja asjakohase teabega, mis ei eksita tarbijat," lisas Kalda. Tegemist ei ole tarbija tervist ohustavate toodetega.