Tartu Eedeni kaubanduskeskuse vastutava Digiekraanid OÜ tegevjuht Priit Pedanik rääkis, et juhus sai toimuda mitme asjaolu kokkulangevuse ja inimliku vea tõttu, mis võimaldas majajuhi arvutis internetilehitseja avada.

„Olukord lahenes väga kiiresti, saime info juhtumise kohta kolmapäeval kella poole seitsme ajal ja reageerisime koheselt. Turvameeskond sai isikud keskusest kätte ja palus neil viisakalt veebilehitseja sulgeda, mida nad ka tegid."

Pärast juhtumit käis kohal Digiekraanide tehnik, kes seadistas arvuti selliselt, et turvaauk on suletud ja rohkem sellist olukorda juhtuda ei saa.

Lihtsa asjaga tegu polnud

„Paigaldasime keskusesse umbes nädal aega tagasi uued puutetundlikud majajuhid, mis töötavad Windowsi platvormil töötavat arvutit. Tavapäraselt sulgeme kõik ligipääsud erinevatele internetilehitsejatele ja muudele programmidele, mis ei ole mõeldud majajuhi töö tagamiseks. Ehk tavaolukorras jääb üle ekraani täisresolutsioonis ainult majajuhi spetsiaalprogramm," kirjeldas Pedanik.

Pedaniku sõnul ei ole tegemist millegi lihtsaga, aga kuna noored arvutihuvilised olid piisavalt visad, siis tekkis neil võimalus majajuhi eriprogrammist väljuda ja avada veebilehitseja. „Üldjuhul on ekraanid seadistatud selliselt, et veebilehitseja avamine ei ole võimalik. Antud juhul õnnestus neil pääseda internetti ning vaadata endale meelepäraseid lehekülgi. Kindlasti ei olnud täiskasvanutele mõeldud veebileht majajuhi ekraanil näitamiseks sobilik," ütles Pedanik.

Varem on Pedaniku sõnul analoogne olukord juhtunud mõned aastat tagasi Tallinnas. „Minu seitsmeaastase ettevõttes töötamise ajal ei ole rohkem kui kahel korral sarnast asja juhtunud. Kindlasti on tegemist erandlike juhtumitega," lõpetas Pedanik.