Mandariinide ostu tipp on just jõulunädalal, mil rahvas asub seda võrreldes ülejäänud detsembriga pea kaks korda rohkem toidukorvi panema. Keskmiselt sööb iga eestlane rohkem kui pool kilo mandariine kogu jõulukuu jooksul, rääkis Maxima kommertsdirektor Kristina Mustonen.

Rimi Eesti kommunikatsioonijuht Katrin Bats kinnitas samuti, et mandariine ostetakse terve detsembri jooksul palju. „On mandariinide hooaeg, mil selle maitseomadused kõige paremad. Ilmselt ei kujuta ükski eestlane täna oma jõulukuud ilma mandariinideta enam ettegi,“ rääkis ta.

„Müüme neid väga suurtes kogustes, ligikaudu pool puuviljade müügist tuleb just mandariinidest. Varasemate aastate kogemuse põhjal võib öelda, et müüme jõulukuu jooksul enam kui pool miljon kilo mandariine,“ kirjeldas Bats.

Selveris on mandariinide müük võrreldes varasemaga kasvanud. „Möödunud aastaga võrreldes on Selveri kauplused mandariini müünud koguni kümnendiku võrra enam eelmise aastaga võrreldes ehk üle 15 tonni päevas,“ sõnas Selveri äriarvestuse juht Kristjan Anderson.

Verivorsti müüakse samuti tonnides

Maxima statistika kohaselt läheb jõulude ajal kaubaks veel verivorst, forell ja traditsiooniline heeringafilee. „Erinevaid verivorste jõuab ostukorvidesse 130 000 paki ringis ja nii heeringat kui forelli ostetakse kumbagi jõulukuul 9500 kilogrammi ringis,“ rääkis Mustonen.

Andersoni sõnul müüakse teiste jõulutoitude kõrval suurtes kogustes ka verivorsti. „Hetkel müüme Selverites verivorsti 2 tonni päevas. Lisaks on koguni viiendiku võrra suurenenud veel glögide müük,“ kirjeldas ta.

Jõulukaubaartiklite toidukaupade esiviisikus on peale mandariinide veel lahtine kartul, peakapsas, sussišokolaad ja hapukapsas.

Kalast on Mustoneni sõnul populaarseim valik jõululauale traditsiooniline heeringafilee ja jahutatud vikerforell. „Näeme, et tervislik ja teadlik toitumine on viimastel aastatel üha enam tarbijate tähelepanu all. Samuti ei ole pidulaud enam lookas – otsitakse tervislikke alternatiive ja pigem pannakse lauale huvitavat ning kvaliteetset toitu,“ lõpetas Mustonen.