Langus on Euroopa pankade aktsionäridele maksma läinud üle 333 miljardi euro ja pannud nii Suurbritannia kui ka teised piirkonna pangad kauplema oma aktsiatega allpool nende tegelikku väärtust, vahendab Financial Times. Kui Euroopa pankade aktsiate keskmine väärtus on olnud 0,6 korda nende netoväärtus, siis kuuel USA kõige edukamal pangal on õnnestunud oma aktsiaid müüa 1,1 korda netoväärtusest kõrgemalt.

„Euroopa pangandussektor teenib küll viimaste aastatega võrreldes rohkem raha, aga Ameerika või Aasia pankadega võrreldes kannatab märksa kehvema tootlikkuse käes,” rääkis Citigroupi peaanalüütik Ronit Ghose. „Aktsiate hinnad on sel aastal tulnud kolm korda enam alla, kui kasumiprognoosides kirjeldati,” lisas ta.

Kuigi kasumi- ja kapitalitasemed on head, finantsregulaatorite määratavad trahvitasemed madalad, on igasuguseid katseid tulemuslikkust parandada varjutanud nii uued skandaalid kui ka geopoliitilised ja makromajanduslikud šokid. Euroala stabiilsusele andis pärast Brexiti otsust järgmise löögi sel suvel euroskeptilise valitsuse võimuletulek Itaalias.

Pankurid, analüütikud ja investorid ütlevad, et olukord on nii hapu, et vaid üksikud aktiivsed investorid on alles jäänud. Mõned analüütikud siiski loodavad, et lähiajal leiab aset mingi muutus intressimäärades – mis on ehk kõige olulisem pankade sissetulekute mõjutaja.

Olukorda ei tee paremaks ka asjaolu, et täna on veel liiga vähe selgust selles, mismoodi täpselt hakkavad Suurbritannia ja EL-i omavahelised suhted pärast Brexitit välja nägema. See samm on pannud pankasid kulutama miljoneid ümberstruktureerimisele.

Iseäranis suur löök on sel aastal tabanud Saksamaa suurimat panka. Pärast seda, kui iga kvartali järel teatati loodetust nõrgematest majandustulemustest, on Deutsche Banki aktsia väärtus aastaga langenud 53%. Kevadel lasi Saksa pank lahti ka oma senise tegevjuhi ja viimastel kuudel on politsei korduvalt pangas läbiotsimisi koradanud seoses rahapesukahtlusega.

Teine suur skandaal, mis sel aastal Euroopa pangandust tabas, on Taani suurima panga, Danske rahapesuskandaal. Danske panga aktsia on sel aastal kaotanud 43% oma väärtusest seoses kuni 200 miljardi euroni küündiva rahapesukahtlusega Danske Eesti harus.