70-aastane Soome pensionär, kes oli oma elu jooksul alati rahasse väga kokkuhoidlikult suhtunud, on suutnud viimase kolme aasta jooksul tekitada endale 136 000 euro suuruse hasartmängudega seotud võlakoorma, vahendab Taloussanomat. Nüüd ähvardab teda selle katteks kodust ilma jäämine.

Seda veel olukorras, kus mees saab igakuiselt väga normaalset, 1830-euro suurust pensioni, mis on mitusada eurot enam, kui keskmine Soome pensionär saab. Eakale soomlasele jõudis tema olukorra tõsidus kohale alles siis, kui ta mõistis, et võib võlgade tõttu oma kodu kaotada.

Nii taotles mees, kes oli möödunud kevadeks võtnud võlgade tasumiseks omakorda laenu, kohtu kaudu üksikisiku võlgade ümberstruktureerimist. Erinevad võlausaldajad, kelle hulgas on tosin panka ja inkassofirmat, ei olnud sellega nõus, põhjendades, et mehe võlad on tekkinud hasartmängusõltuvuse, mitte kehva sissetuleku tõttu, mistõttu on ta langenud võlgadesse ja peab selle eest vastutama.

Mees vaidles neile vastu, öeldes, et pensionile jäämine oli tema jaoks suur elumuutus, mistõttu hasartmängud asendasid senise tööl käimise. Ka märkis ta, et tema võlakoorem ei ole tekkinud vastutustundetusest, vaid on ajutine olukord, mida ta lahendada püüab, ning tema jaoks on olukord seda raskem, kuna ta võib nende tõttu nüüd ka oma kodust ilma jääda.

Piirkonnakohus lükkas mehe võlgade ümberstruktureerimise taotluse tagasi, põhjendades seda sellega, et mehe maksevahendid on juba täielikult kasutuses. Kuigi kohus tunnistas hasartmängude mõju mehe võlakoorma tekkimisele, leidis ta samal ajal, et see on tekkinud vastutustundetusest. Ka ei andnud mees nende sõnul päris täpseid selgitusi selle kohta kohta, millise perioodi vältel need võlad kuhjunud on.

Mõned nädalad tagasi keeldus ka Turu apellatsioonikohus mehe apellatsioonikaebust menetlusse võtmast. Nüüd on tema ainus lahendus pöörduda ülemkohtu poole ja loota, et seal võetakse tema apellatsioon menetlusse.