Kui praeguse Eesti Panga presidendi Ardo Hanssoni valis nõukogu kandidaadiks 2011. aasta oktoobris ehk kaheksa kuud enne ametisse astumist, siis nüüd algab protsess oluliselt hiljem. Järgmine keskpanga juht peaks ametisse astuma vähem kui poole aasta pärast.

Laar möönis, et toona alustati tõepoolest varem, kuid nimetas seda erandlikuks. "Ardo Hanssoni valimise ajal tehti seda tõesti oluliselt enne eelmise presidendi ametist lahkumist. See on aga erandlik ning sel korral töötab nõukogu oma tööplaanis kinnitatud tempos, jõudes loodetavasti valmis õigeks ajaks," ütles keskpanga nõukogu esimees.

Laar lisas, et tööplaani koostamisel arvestati keskpanga presidendi valimisega seotud tähtaegadega ja tema sõnul pole karta ajahätta jäämist. "Eesti Pank presidendita ei jää ning minu ülesanne on tagada, et protsess oleks läbipaistev," lausus ta.

Ettepaneku kandideerida Eesti Panga presidendiks saab kellelegi teha ainult Eesti Panga nõukogu. Seejärel toimub nõukogus salajane hääletus. Vähemalt viis häält saanud võitjal tuleb läbi teha kaitsepolitsei julgeolekukontroll, mis võtab aega kuni kolm kuud. Taustakontrolli on tarvis, kuna Eesti Panga president puutub töös kokku mitte ainult Eesti riigi, vaid ka Euroopa Keskpanga salajase teabega.

Konkreetsetest kandidaatidest on Laari sõnul veel vara rääkida. "Vastavalt seadusele esitab Eesti Panga Nõukogu Vabariigi Presidendile otsustamiseks sellele kohale ühe kandidaadi. Selle leidmiseks teeb nõukogu valiku isikute vahel, kes esitatakse panganõukogu liikmete poolt. Hetkel on veel vara ütelda, kes need võiksid olla," ütles Laar.

Ardo Hansson on varasemalt andnud mõista, milline võiks tema arvates olla järgmine keskpanga president. „Ma loodan, et kui seda inimest valitakse, siis mõistetakse väga hästi, millega siin tegeldakse ja milliseid omadusi see inimene võib vajada. Mõtlen eelkõige Euroopa suunale, kus oleme osa väga suurest asjast. Euroala süsteemi keskpankade koondbilanss võrdub Eesti riigi 200 aasta majanduse kogutoodanguga," lausus Hansson.

„Meil on koht otsustajate laua taga. See ei tähenda, et sul on dokumente ette valmistavad ametnikud, loed neid ette ja tõstad kätt õigel ajal. Vaja on olla tehniliselt kompetentne ja kaitsta institutsiooni apoliitilisust. Termineid tuleb mõista. Meil on sellele kohale sobivaid inimesi," ütles ta.

Hansson on ametis 6. juunini. Seaduse kohaselt on keskpanga presidendi ametiaeg seitse aastat ja see on ühekordne.