Tallinnas Peterburi teel tegutseva Ideal Auto keskuse esindaja Madis Sinijärve sõnul on autopesu puhul talvisel ajal peamiseks märksõnaks regulaarsus. Teede puhastusel kasutatav sool ja kemikaalid satuvad igapäevaselt auto kerele - niiskus, sool ja lumi on aga parim kokteil rooste tekkeks. Sõiduki värvkatte kvaliteedi säilimiseks on tähtis autot korrapäraselt pesta. Nii kestab pere lemmik-neljarattaline kauem ja hoiab ka oma hinda paremini, puhuks kui tekib soov see mõne aasta pärast välja vahetada.

Oma sõidukit tasuks eksperdi hinnangul talvisel perioodil pesta kord nädalas. Nii ei teki sõiduki kerele püsivat ning raskesti eemalduvat mustusekihti. "Kui sõiduk talvisel ajal üldse pesemata jätta, on suure tõenäosusega kevadel vaja teha suur investeering, et kere puhtaks saada ning loota parimat, et ei oleks tekkinud ka keredetailidele korrosiooni," hoiatas ta.

Millist pesu eelistada?

Kui kord juba autoga tee pesulasse ette võetud, tekib nii mõnelgi aga küsimus - kas eelistada automaat- või käsipesu? Vastus sõltub Sinijärge sõnul sellest, mida autoomanik soovib. „Automaatpesu peamine eelis on ajaline kokkuhoid ehk teenuse kiirus," tõdes Sinijärv. Enamasti ei sõltu see ka päevast ega kellaajast, sest mõni pesutänav on Sinijärve sõnul avatud 24 tundi.

Kui nii mõnigi on automaatpesust käsipesu kasuks loobunud, sest pelgab, et esimene võib autot kriimustada, siis seda Sinijärve hinnangul kartma ei pea. Enne pesutänava kasutamist tuleks lihtsalt realistlikult hinnata, kui määrdunud sõiduk on. "Kui sõidukit ei ole pikka aega pestud ning kerele on tekkinud juba kivistunud mustuse kiht, siis on soovituslik lasta teha käsipesu ning pärast seda regulaarselt automaatpesutänavat kasutada," õpetas Sinijärv.

Sõltuvalt autopesulast on pakutav teenus ja pesuprogrammid mõneti erinevad, ent oma aega kallilt hindav autojuht saab automaatpesu valides alati kindel olla, et sõiduk saab puhtaks kiiresti. Kui pikk ja põhjalik käsipesu annab Sinijärve sõnul alati kvaliteetsema ja parema tulemuse, kui selleks on suuteline automaatpesutänav, siis regulaarselt sõidukit pestes on mugavam ja soodsam sõiduk puhtana hoida just automaatpesutänavas.

Mõtle ka sisepesule

Vähemtähtis ei ole talvisel ajal ka oma auto sisemuse eest hoolitseda, ent sisepesu regulaarsus on suuresti sõltuvuses ikkagi autoomaniku harjumustest ning seda tuleks teha vastavalt vajadusele. Elementaarne on enne sõidukisse istumist jalanõudelt lumi õue jätta ja jalanõud puhtaks koputada.

Soovituslik on talveperioodil kasutada ka kummimatte, mille puhastus on tunduvalt lihtsam kui tekstiilmattide oma. "Kord kuus on mõistlik ikka lasta salong ka ära puhastada," tõdes Madis Sinijärv.