Keeleõppeprogrammi Speakly kaasasutaja Ott Ojamets räägib, et on keeleõpet uurinud ja selle valdkonnaga tegelenud 12 aastat. "Olen olnud keeleõpetaja, tõlkija ja koolitaja.. Räägin ise paljudes võõrkeeltes ja tean, et erinevus edu ja läbikukkumise vahel peitub just selles, mil viisil õppida," ütles ta.

Siin on sulle Ojametsalt 5 soovitust, mis aitavad sul saavutada seda eesmärki, mille endale aasta alguses seadsid - õppida selgeks mõni uus ja kasulik keel.

1. Tee endale selgeks, miks sa keelt õpid

Inimesed ei teadvusta endale, miks nad keelt õpivad. Mõeldakse küll, et see on ilus keel ja oleks tore rääkida, aga kogu asja võti on anda keeleoskusele reaalne väärtus. Seega - kuidas muudab uue keele oskamine sinu elu paremaks? Kas sa teenid siis rohkem? Tunned end reisides enesekindlamalt? Austad ja hindad ennast kui inimest rohkem? Mis on see, mis sind tagant torgib? Kui sul on konkreetne eesmärk, mille jaoks sa keelt õpid, oled rohkem pühendunud.

2. Üks väike samm iga päev

Põhiline nipp, mis aitab keele selgeks saada, kuid millest paljud tihti mööda vaatavad, on igapäevane õppimine. See võib olla kas või 15 minutit päevas, kuid keelt peab õppima iga päev. Kui sinu keeleõpe seisneb selles, et istud kaks korda nädalas keelekursusel ja jõuad mõnikord ka kodutöö ära teha, ei jõua sa kuigi kaugele. Edu võtmeks on väikesed igapäevased sammud - nii on su mälu pidevalt värske ning sõnad ja laused jäävad kergemini meelde. Planeeri igasse päeva natuke aega keele õppimiseks ja juba paari nädala pärast võid näha tulemusi.

3. Tunne ennast

Selleks, et sa oma uusaasta lubadust poole jaanuari pealt pooleli ei jätaks, peaksid õppima just sellisel moel, nagu sulle endale mugav ja mõnus on. Oled võib-olla juba kursis erinevate õpistiilidega, aga kui ei ole, siis soovitan sul nende kohta lähemalt lugeda ja teada saada, milline on sinu õpistiil ja kuidas sinu mälu kõige paremini töötab (selleks on internetis erinevaid häid teste). Õpistiilidest tulenevalt on enamikel inimestel sarnane see, et klassiruumis teistega kõrvuti istudes õppimine ei toeta nende mälu ega aita keeleõppele kaasa. Kasulikum oleks õppida oma tempos ning endale sobival ajal väiksemate osade kaupa. Selleks võid laadida näiteks Speakly äpi oma telefoni ning õppida päeva jooksul mugavalt siis, kui igapäevaseid toimetusi teed - näiteks 5 minutit poe järjekorras või 10 minutit last lasteaias oodates. Või kui tunned, et sulle on nii mugavam, siis võid võtta igal õhtul 30 minutit selleks, et arvutis õppida. Selline õppimise viis on paljude inimeste mälu jaoks palju efektiivsem.

4. Keskendu olulisele

Kui sa vaatad tüüpilist keeleõpikut, siis näed, et tegelikult ei õpeta see sõnu nende päriselulise kasulikkuse järgi, vaid teemad on valitud muudele meetodidele toetudes, mis on kahjuks vananenud ja kiiresti suhtlusoskuseni ei vii. Hea oleks, kui looksid õppides kõigepealt olulistest sõnadest ja lausetest vundamendi, millele saad hiljem lisada ülejäänud, vähem kasutatavad väljendid. Nii on sinu areng keeles kõige kiirem. Speaklyt luues lähtusime samast põhimõttest - kõigepealt õpetame selgeks statistilise tähtsuse järjekorras keele kõige olulisemad sõnad, et neid saaks juba päris elus lausetes kasutama hakata. Sellisel moel on võimalik päris uues keeles juba alguses korralik hüpe teha ning saada keele vundament väga kiiresti kätte.

5. Kasuta keelt

Oluline on hakata keelt kohe algusest peale kasutama, mitte oodata, kuni oled “piisavalt hea”. Kui õpid iga päev ning alustad kõige olulisemast, saad juba üsna pea tunda rõõmu saavutatud keeleoskusest. Juba õpitut kasutades püsib motivatsioon edasi harjutada kõrge ja sul on lihtne oma uusaasta lubadust täita. Vaata oma uues keeles filme ja sarju, kuula muusikat ning loe uudiseid ja kui sul on võimalus, siis räägi ning ära karda teha vigu. Mida rohkem sa keelt kasutad, seda kergemini sa selle selgeks saad.