Mis oleks veel parem aeg säästmise ja kogumisega alustamiseks kui mitte aasta algus? Just sellepärast oleme kokku koondanud kaheksa nõuannet, mis aitavad raha kogumist lihtsustada ja muudavad selle lausa märkamatuks. Kõik nõuanded pärinevad grupi liikmetelt endilt.

Sea täpne eesmärk

Ilma eesmärgita on raske tulemusteni jõuda. Seega kõige olulisem on seada täpne, mõõdetav eesmärk, mis ei tohiks olla ei liiga madal ega ka liiga kõrge. Eesmärgid peavad olema enda jaoks olulised ja võimalikult konkreetsed. "Minul näiteks lihtsalt "säästan suvepuhkuseks" ei toiminud. Kui on konkreetne koht, kuhu plaanin minna ja summa, mis on vaja kokku saada siis on juba parem," tõi üks grupi liikmetest näite.

Visualiseeri oma eesmärke

Lisaks konkreetsete eesmärkide seadmisele on ka neid, kes oma unistusi ja eesmärke visualiseerivad. "Mul on kodukontoris töölaual unistuste tahvel, mida jooksvalt täiendan kui mõni mõte või soov tekib. Pildid olen leidnud Pinterestist ja siis lasknud välja trükkida. Põhimõtteliselt on need ka mu 100 eesmärki, mida soovin saavutada. Seda nimekirja veel täiendan," avaldas üks grupi liikmetest. On ka neid, kes oma eesmärke vaba käega joonistavad ja unistuste tahvli hoopis Instagrami või Pinteresti on loonud.

Planeeri

Eesmärkideni jõudmiseks on vaja omajagu ka planeerida. Esmalt võiks analüüsida, kuhu raha kulub, mille arvelt oleks võimalik säästa ja kuidas säästetavat summat kasvatada. Planeerimiseks on erinevaid viise - kes kasutavad nutikaid rakendusi, kes usaldavat exceli tabelit ja kes on üldse omamoodi süsteemi kasutusele võtnud. Näiteks üks grupi liige on peres võtnud kasutusele kulude tabeli, kuhu märgib kõik arved, mis vajavad järgmisel kuul maksmist.

"Osade maksete puhul ennustame summa, enamvähem teame kui palju elektrile kulub jne. Paneme ka toiduraha kõrvale. Kui ennustame, et elekter läheb 50 eurot ja tegelikult läheb 30, siis 20 eurot läheb automaatselt säästmiseks. Alati on ka kindel summa, mida laristame ja sellest üle ei lähe," tõi üks grupi liige näite.

Toidu arvelt on võimalik säästa

Toidulaua kvaliteet on oluline ja selle arvelt ei tohiks allhindlusi teha. Küll aga on võimalik raha säästa planeerimise abil. Paljude jaoks lihtsustab protsessi nädalamenüü koostamine ja e-toidupoe teenuse kasutamine. Viimane aitab vähendada emotsioonioste ja kogu toidukorvist saab hea ülevaate.

"Juba mitu aastat kasutame perega nädalamenüüd. Pühapäeval ostame kogu kraami ära, jooksvalt käime juurde ostmas vaid piima või neid tooteid mida pühapäeval saada polnud," avaldas üks grupi liikmetest. Väga palju aitab säästa ka see, kui töö juurde võetakse kaasa eelmise päeva õhtusöök ja igapäevaselt väljas söömas ei käida.

Lähene säästmisele mänguliselt

Kes ütles, et säästmine ja kogumine peaks igav olema? Lähene oma eesmärgile mänguliselt ja tee see enda jaoks põnevaks! Näiteks üks grupi liige teeb seda väljakutse vormis: "Selle kuu väljakutse on mitte ühtki take away kohvi. Kui õnnestume, siis paneme kõik raha, mis tavaliselt kulub kohvidele (oma 50-60€) kõrvale ja lõppeesmärk on kokku saada ühe superuhke kohvimasina raha!"

Ava säästukonto ja maksa kõigepealt iseendale

Kõige lihtsam viis säästmisega alustamiseks on avada säästukonto ja maksta palgast esmalt iseendale.

"Palkade laekumisel kanname kindla summa eraldi kontole ehk maksame kõigepealt iseendale. Eelarve kaudu on teada ka enamik igakuistest arvetest, nende kulude raha jääb tavakontole, kuhu palk laekub ja ülejäänud raha läheb kolmandale kontole (sellel kontol kaarti ei ole). Sealt kanname igal nädalal kindla summa toidu/majapidamistarvete jaoks. Nii on kõik muud kulutused planeeritud, sest pead endale nende kulutuste tegemiseks reaalselt raha kontole kandma, lisaks kaovad ära kõikvõimalikud mõttetud emotsiooniostud," tõi üks grupi liikmetest hea näite.

Kasuta nutikaid võimalusi

"Minu viimaste kuude niiöelda nipp on olnud säästukaart plussi kasutamine, mille krediit on 200 eurot kuus. Palgapäeval kannan 200 eurot sinna tagasi ja siis saan kuu aega sellega hakkama. Kohalikus maapoes saan sama nippi kasutada (kui on piimatooted, sai, leib otsas, ei hakka ju mitmekümneid kilomeetreid maha sõitma), võtan asjad ja pannakse krediidi peale, ning kuu alguses maksan ära, ka seal läheb kuni 100 eurot kuus. Kokkuvõttes kulubki siis söögi ja majapidamise peale ligi 400 eurot kuus," avaldas üks grupi liige.

Müü ebavajalikud asjad maha

Säästmisega sama oluline on ka sissetulekute kasvatamine. Olgu siis tegemist oma oskuste rakendamisega või hoopis olemasolevate asjade müümisega. Tihtipeale kogunevad riidekappi rõivad, mida ei kanna või on peres arvuti, mida keegi tegelikult ei kasuta. Need asjad on võimalik rahaks teha.

"Kõigepealt müüd oma ebavajalikud asjad maha ja seejärel paned kogutud raha kasvama," tõi üks grupi liige lihtsa näite.