Anwar tegi hiljuti postituse Facebooki grupis „Expats in Tallinn/Estonia”, kus kutsus oma tähelepanekutele tuginedes ka teisi grupi liikmed sel teemal kaasa rääkima, vahendab portaal Estonian World, avaldades ka ise välismaalase kirjelduse elust Eestis.

„Ma olen Eestis elanud neli ja pool aastat ja kui ma võrdlen siinset palgataset siinsete hindadega, siis on Eestis elamine ääretult kallis,” märkis Anwar, lisades, et ainus, kus see takistuseks ei ole, on siis, kui sa töötad IT-sektoris, kus on väga suur nõudlus tööjõu järele. Välismaalane põhjendab kallist elu Eestis kaheksa erineva kulugrupi võrdluse baasil.

1. Riided ja jalanõud. „See on juba statistiliselt tõestatud, et need on Eestis Euroopa keskmistest hindadest kallimad,” tõdes Anwar, kes ise on väga harva riideid ja jalanõusid Eestist ostnud. „Spordi- ja talveriided on Skandinaavia riikides odavamad,” sõnas ta.

2. Värsked aedviljad ja muud toiduained. „Kui ma võrdlen Saksamaa või Suurbritannia hindadega, siis on aedviljad, puuviljad ja muud majapidamistarbed üsna sarnase hinnatasemega või kallimad,” lausus Anwar.

3. Raamatud. „Minu suurim nurin on raamatute osas, mis on Eestis umbes 30% kallimad kui Lääne-Euroopas – kui võrrelda mõnede värskete raamatute hindasid siin ja mujal,” sõnas välismaalane. Ta tõdes, et välismaalt on neid raamatuid ka mõttetu tellida, sest siis tuleb saatmiskulud juurde maksa ja see teeb juba sama hinna, mis Eestis on. „Kui sa ostad kümneid raamatuid aastas, võib see vahe sadade eurodeni ulatuda,” märkis ta.

4. Elektroonika. „Taas, väga palju kallim kui teistes riikides, nagu näiteks Saksamaal. Siin ma maksin Play Station 4 Pro eest 70 eurot rohkem, kui ma oleksin pidanud välja käima selle eest Saksamaal,” rääkis Anwar.

5. Väljas söömine. „See on natuke odavam kui paljudes teistes riikides, nagu näiteks Rootsis, kuid mitte märkimisväärselt odavam. Kuna siin ei ole väga suurt konkurentsi, ei ole toidu kvaliteet väga hea,” lausus välismaalane. Ta tõi taas näiteks Saksamaa, kui saab parema kvaliteediga toitu oluliselt soodsamalt.

6. Eluasemekulud. „Viis aastat tagasi olid üürikulud enamvähem sissetulekutega korrelatsioonis, kuid nüüdseks on Eesti hinnad Lääne-Euroopa – ja ka Skandinaavia – hinnatasemele järele jõudnud. Kes tahab, võib kinnisvaraportaalidest seda kontrollida,” rääkis Anwar.

7. Reisimine. „Tallinna lennujaamast on oluliselt vähem otseühendusi kui paljudest teistest Euroopa lennujaamadest. Minu hinnangul tähendab see ka kallimaid lennupileteid. Ka ei ole Tallinnast praktiliselt üldse võimalik kuskile odavalt reisida,” sõnas välismaalane.

8. Spordiklubid. „Ma olen tähele pannud, et spordiklubid on Tallinnas väga kallid. MyFitnessi kuukaart maksab siin sama palju kui Stockholmis,” tõi Anwar näiteks.

Välismaalase jaoks on arusaamatu, kuidas suudavad eestlased, kelle keskmine palk on vaid kolmandik Lääne-Euroopa riikide keskmisest palgatasemest, endale üldse sellist hinnataset lubada. Anwari sõnul ei ole ta ainus, kelle jaoks tundub elu Eestis kallis. Ta on rääkinud ka kümnete välistudengite ja teiste siinelavate välismaalastega. Ka nemad kinnitavad, et elu Eestis on ääretult kallis.

„Kuidas saaksid inimesed selle vastu võidelda? Või on see ebaõiglusega leppimine mingi nõukogude aja jäänuk?” uurib Anwar. Välismaalane rõhutab, et tema jaoks on Eesti täna koduks saanud ning ta tahab, et elu Eestis paremaks läheks. „Selle teema üle peaks algatama avaliku arutelu, muidu lahkub suurem osa eestlasi siit ja ainult väike hulk IT-spetsialiste jääb Eestisse alles,” nentis ta.

Manan Anwar sai magistrikraadi Tallinna Tehnikaülikoolist projekteerimise alal ning töötab täna projekteerijana ettevõttes Stoneridge Electronics.