Neljandiku hinnatõusust moodustas selle aasta mais lisandunud ligi 5protsendiline USA ekspordi tollimaks, ülejäänut põhjendavad tehase juhid dollari languse kompenseerimise ning sõja- ja terrorismiohust tekkinud tagasilöökidega.

“Ainult üks diiler ütles lepingust ära, kõik teised neelasid hinnatõusu alla,” ütles Estonia Klaverivabriku nõukogu liige Venno Laul, kes kolm aastat tagasi jättis Muusikaakadeemia professori ja poistekoori dirigendi koha ning pühendus tehaseomanikust poja ärile.

Klaverivabrikul on peamisel turul USAs umbes 30 vahendajat. Mullu saadeti sinna ligi 340 klaverit, mis on 90% kõikidest valmistatud tiibklaveritest. Kokku on USAsse läinud umbes 1250 Estonia klaverit, tehas on 20 suurima Eestist USAsse eksportija hulgas.

Eesti Väliskaubanduse Liidu arendusjuhi Indrek Väli sõnul ei usu ta, et dollari langus ja terrorioht võivad ettevõtte kasvu peatada. “See on suhteliselt kaudne mõju,” ütles ta ja tõi olulisema tegurina välja vabakaubanduslepingu kadumise ning tollimaksu tekkimise.