Üsna märkamatult on USA vasemaardlad ligi meelitanud 1,1 miljard dollarit investeeringuid, kuna Tesla ja teised elektriautotootjad vajavad rohkem punast metalli, kirjutab Reuters.

Tuleval aastal peaks USAs avatama neli täiesti uut vasekaevandust ning üle riigi on käimas veel mitmete juba olemasolevate vasekaevanduste laiendused. USAs on maailma suruselt viiendad vasemaagivarud.

Elektriautode populaarsuse kasv, kuhu kulub topelt nii palju vaske kui sisepõlemismootoriga autodes ja USA üha sõbralikum kaevanduspoliitika ajal kui teiste riikide valitsused üritavad oma maavararessurssidest viimast võtta, on mänginud trumbid kätte USA vasele.

„15 aastat tagasi loeti USAs kaevandamist surnud tegevuseks, kuid see on meile nüüd kasumlik,“ märkis kaevandusfirma Freeport-McMorani juhatuse esimees Rickard Adkerson.

See Phoenixi kaevandusfirma loobus detsembris enamusosalusest maailma suuruselt teises vasekaevanduses olles sattunud Indoneesia valitsuse surve alla, kuigi jääb kaevandus edasi töös hoidma. Järgmisel aastal laiendab ettevõte Arizonas vasemaagikaevandust.

„USA on päriselt meie tulevase kasvu võti,“ märkis ta. USAs on pool Freeporti reservidest.

Kaevanduste arendamine peaks järgmisel neljal aastal kasvatama USA vasemaagitoodangut vähemalt kaheksa protsendi võrra.

Trumpi administratsiooni nõue, et kaevanduslubasid tuleb välja anda viis korda senisest kiiremini, on hakanud pakkuma suurinvestoritele huvi.

„Vasekaevanduse tööstusharu vajab head varustamist madala poliitilise riskiga piirkondaest ja just seda USA pakub,“ ütles Šveitsis tegutseva Pala Investmentsi juht Stephen Gill, kes on Nevada Copperi suurim aktsionär.

Nevada Coppei Pumpkin Hollowi kaevandusprojekt asub Nevada osariigis Yerlingtonis – vaid saja kilomeetri kaugusel Tesla hiiglaslikust gigatehasest. Just läehdus Tesla tehasele oli Pala investeeringu jaoks kõige olulisem.

Sierra mägedest ja sibulafarmidest ümbritsetud Pumpkin Hollowi kaevandus hakkab totoma igal aastal kaevandusest enam kui 100 000 tonni vasemaaki aastas.

„Maailma majanduses hakkab tooni andma elektrifitseerimise trend ja selles on vask kuningas,“ ütles Nevada Copperi juhatuse esimees Matt Gili. „Ootame aastaid kestvat nõudluse kasvu ning seni pole nõudluse asuga pakkumise kasv suutnud sammu pidada.“

Canaccord Genuity prognoosis, et järgneval kahel aastal kallineb vask enam kui kümme protsenti.

Kohalikud elanikud valdavalt toetavad Neveda Copperi projekti, kuna osariigi majandus on seotud kaevandamisega. Mujal on aga vastuseise seoses murega vee ja indiaanlaste aade pärast.

Kummalisel kombel on väikesed kaevandusfirmad gigantidest edukamad. Kuna nende rahalised võimalused on väiksed, saavad nad mõelda vaid väikestest vasekaevandustest, mis muudab lubadesaamise ja kohalike elanikega suhted paremaks kui hiilgelkaevanduste rajajatel.

Näiteks Rio Tinto ja BHP veavad maailma suurima vasekaevanduse rajamiseks Arizona Resolution Copperi rajamiseks kohalikega maaomanikest indiaani hõimudega vägikaigast juba aastast 2001. Vähemalt enne 2030. aastat ei paista küll silmapiiril, et sellest kaevandusest võiks asja saada. Rio Tinto kaalub isegi projektis muudatuste tegemist, et saada aasta-kahega asjad liikuma.