USA justiitsministeerium avaldas ka ametlikud süüdistused Huawei finantsjuhi Meng Wanzhou vastu. Meng vahistati detsembris Kanadas ja USA taotleb tema väljaandmist, vahendab CNN.

„Täna teeme me teatavaks, et esitame kriminaalsüüdistused telekomminikatsioonihiiu Huawei ja selle kaasosaliste vastu ligi kahes tosinas väidetavas kuriteos,” ütles USA peaprokuröri kohusetäitja Matthew Whitaker oma avalduses. „Hiina peab võtma oma kodanikud ja Hiina ettevõtted vastutusele seaduste järgimise eest.”

USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) direktor Christopher Wray ütles pressikonverentsil, et Huawei kasutas ebaausaid äripraktikaid, mis on vastuolus majanduspõhimõtetega, mis on võimaldanud Ameerika ettevõtetel ja Ühendriikidel edu saavutada.

„Jõukus, mis juhib meie majanduslikku julgeolekut, on loomupäraselt seotud meie riikliku julgeolekuga,” ütles Wray. „Ja see tohutu mõju, mis Hiina valitsusel on Hiina korporatsioonide nagu Huawei üle, kujutab endast ohtu mõlemale.”

Peking andis täna vastulöögi, süüdistades USA-d riikliku jõu kasutamises Hiina ettevõtete mustamiseks ja tagakiusamiseks, et püüda nende normaalsed ja seaduslikud ärioperatsioonid hävitada.

„Me õhutame tõsiselt USA-d peatama Hiina ettevõtete, sealhulgas Huawei põhjendamata tagakiusamise,” ütles Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Geng Shuang oma avalduses. Ta lisas, et USA peab kohe tagasi võtma Mengi vahistamismääruse ja hoiduma ametliku väljaandmistaotluse esitamisest, et vältida mööda vale teed edasi minemist.

Süüdistuses, mis esitati Washingtoni osariigis, väidetakse, et Huawei on teinud aastaid tööd T-Mobilele kuuluva Tappyks nimetatava telefonide testimise tehnoloogia varastamiseks. Huawei on varustanud T-Mobilet telefonidega ning tal oli ligipääs mõningale informatsioonile Tappy kohta selle suhte tõttu.

Huawei ehitab Hiinas ka oma telefonide testimise robotit. USA föderaalprokuratuur väidab, et Huawei suunas korduvalt oma töötajaid Tappy funktsioneerimise kohta andmeid koguma, mis on T-Mobilega sõlmitud konfidentsiaalsus- ja mitteavaldamiskokkulepete rikkumine.

Töötajatel paluti väidetavalt saata sellist informatsiooni nagu erinevate komponentide fotosid, mõõtmisandmeid ja seerianumbreid. Üks töötaja jäi vahele roboti „käe” varastamisega, kui pani seda oma kotti.

USA prokuratuuri teatel takistas Huawei ka õigusemõistmist, kui T-Mobile ähvardas ta kohtusse kaevata.

USA valitsus avaldas ka kolmeteistpunktilise süüdistuse Huaweile ja Mengile, mis esitati Brooklyni föderaalkohtus. Selles kirjeldatakse Huawei väidetavat skeemi finantsinstitutsioonide ja USA valitsuse petmiseks äritegevuse kohta Iraanis.

Süüdistuse järgi ulatub see pettus tagasi 2007. aastasse, kui Huawei asutaja Ren Zhengfei valetas FBI-le, et ettevõte ei riku ühtki USA ekspordiseadust ega suhtle otse ühegi Iraani ettevõttega.

USA on väitnud aastaid, et Huawei kujutab endast potentsiaalset julgeolekuohtu. Mengi vahistamine detsembris kutsus esile geopoliitilise tormi ning pingestas suhteid USA, Kanada ja Hiina vahel. Hiina on nimetanud Mengi vahistamist korduvalt poliitiliseks sammuks.