Kui 2017. aasta lõpus deklareeris HKScan grupp 39,5 miljoni suuruse kahjumi, siis eelmisel aastal kasvas see praktiliselt veerandi võrra, küündides aasta lõpuks 51,2 miljoni euroni.

„HKScani eelmise aasta kogutulemus valmistas pettumuse,” märkis kontserni tegevjuht Tero Hemmilä. Tema sõnul ei ole valitud strateegia „From Farm to Fork” (farmist kahvli otsa – e.k) veel soovitud tulemusi andnud ega toonud kaasa positiivset pööret ettevõtte majandustulemustes. „Negatiivsete väljavaadete parandamiseks peame jõulisemaid samme astuma,” sõnas ta.

Küll aga paranesid mõnevõrra lihatööstuskontserni neljanda kvartali tulemused. Kui 2017. aasta neljandas kvartalis deklareeris ettevõte 20,1 miljoni suuruse kahjumi, siis mullu samal ajal jäi see number poole väiksemaks, piirdudes vaid 9,2 miljoni euro suuruse miinusega.

Aastaga on vähenenud ka ettevõtte müügitulu. Kui 2017. aastal teenis HKScan 1,808 miljardit eurot, siis möödunud aastal vähenes müügitulu ligi 100 miljoni võrra, jäädes 1,715 miljardi piirile aastalõpu seisuga. Müügitulu langust ilmestavad ka neljanda kvartali tulemuste võrdlus.

Kui 2017. aasta neljandas kvartalis teenis HKScani grupp 475,3 miljonit, siis mullu neljandas kvartalis jäi käibenumber üle 20 miljoni võrra väiksemaks, piirdudes 454,7 miljoni euroga.

HKScan märkis, et seni suure löögi ettevõtte kasumlikkusele andnud Soome Rauma tootmisüksuse kahjumlikkus aasta lõpus vähenes, nagu paranes ka tootmisvõimekus. Küll aga oli suur osa ettevõtte aastakahjumist just selle üksuse kehvade tulemustega seotud.

Tuleviku osas märgib Soome lihatööstuskontsern, et nende hinnangul üleilmne lihatarbimine lähiaastatel kasvab. HKScani koduturgudel näeb ettevõtte ennekõike kasvu linnuliha ja eineliha kategooriates. Ka loodab ettevõte, et suudab oma tulemusi parandada läbi korrektsiooniprogrammide.

HKScan tahab parandada oma konkurentsivõimet kõigil turgudel, kus tegutseb. Peaasjalikult näeb ettevõte selleks võimalusi kiiremini muutuva turu ja tarbijate soovidega kaasa minemises. Tagamaks parema kuluefektiivsuse, tahab ettevõtte oma seniseid tegevusprotsesse muuta nii Soomes, Rootsis, Taanis, Baltikumis kui Poolas.

„Viimastel aastatel on HKScani konkurentsivõime pidevalt halvenenud. Meie tänane lähenemine ei peegelda turu vajadusi. Planeeritud muudatusega tahame me luua tugevama baasi tulevikuks ning ettevõtte arenguks,” põhjendas HKScani tegevjuht Tero Hemmilä.