„Jaanus Karilaiul pole valijatele midagi mõistlikku lubada ning seetõttu on ta valinud tõejärgse ühiskonna eestvõitlemise ja edendamise tee – trollimise ja ükskõik kelle iga hinna eest mustamise,” leiab Kranich Lääne Elus avaldatud avaldatud arvamusloos, viidates riigikogu õiguskomisjoni esimehe, Keskerakonda kuuluva Karilaiu viimase aja lemmikteemale, VEB Fondile.

„Peale nende, kes tolle fondi sertifikaate omal ajal võileivahinna eest kokku ostsid ja kiiresti rikkaks saada lootsid ning poliitikuid siiamaani moosivad, ei mäleta praegu seda lugu enam keegi,” märgib Kranich, keda häirib, et Karilaid arvab, et kogu VEB Fondi juhtumis on süüdi Reformierakond.

„VEB fondi teema sai alguse sellest, et Eesti sai taas iseseisvaks ning peale kütusetarnete kinnikeeramise, mis sundis 1991 aasta lõpus Savisaare valitsust kaaluma isegi Lasnamäe evakueerimist, otsustas NSVL Välismajanduspank, et nendele Eesti pankadele, kellele oli lubatud läbi Välismajanduspanga tollel ajal mitte eriti tavaliste välisvaluutaarvelduste tegemine, raha lihtsalt välja ei maksta,” kirjeldab aastatel 1995-1999 Reformierakonna peasekretäri ametit pidanud Kranich.

Kuigi kaotajateks selles olukorras olid Eesti ettevõtted – kes juba tollal suutsid välismaale müüa –, rõhutab Kranich, et selle otsuse näol oli ennekõike tegemist Venemaa sooviga Eestit iseseisvuse eest karistada. „Karilaiu soov veeretada süü Eesti poolele tekitab küsimuse tema motiividest,” ütleb Kranich, kelle arvates on Keskerakond VEB fondi teemat oma Venemaalt saadava „kolmandik sulas“ ja muude afääride varjamiseks juba pikalt üritanud ära kasutada.

Loe pikemalt Lääne Elust.