Maagaasi, kulla ja puuvillaeksportöör kasutab ära investorite riskiisu ja emiteerib rahvusvaheliselt 5- ja 10-aastaseid võlakirju, kirjutab Bloomberg.

Kokku pakutakse investortel miljardi dollari väärtuses võlapabereid. See riik avaneb välisinvesteeringutele olles eelnevalt olnud enma kui kaks aastakümmet isolatsioonis.

Usbekistani presidendile Shavkat Miriyoyevile on võlakirjade pakkumine olulise tähtsusega, kuna selle järgi hakatakse hinnastama ka teiste emitentide võlakirju. Ta püüab muuta riiki pärast 2016. aastal aset leidnud pikaajalise riigipea Islam Karimovi surma.

Usbekistani võlakirjaturule minek võib meenutada 2017. aasta Tadžikistani võlakirjapakkumist, millest rääksid kõik riskivõtjad.

Usbekistani viie aastaseid võlakirju pakutakse 4,75 protsendise aastatotolsuega ja kümne aastaseid 5,375 protsendise tulususega. Usbekistani krediidireiting on kolm pügalat allpool madalaimat investeerimisjärgu reitingut. S&P ja Fitchi poolt on antud riigile BB- reiting, olles samal tasemel Boliivia, Brasiilia ja Bangladeshiga.

„Maagaasi, kulla ja puuvillaeksportööri võlakirjapakkmine on positiivse muutuse lugu,“ ütles PineBridge Investmentsi fondijuht Anders Faergemann. „Meie avaldas muljet presentatsioon ja võlakirjade turustamine.“

Kui Tadžikistan pidi tegema ära suure töö ja seletama kõigepealt investoritele, kus ta asub, siis Usbekistani tuntakse juba kapitali liikumise kontrolli piirangute vähendamise ja riiki reisimise hõmbustamise tõttu.

„Palavikuline nõudlus meenutab mulle Tadžikistani debüüti,“ ütles Küprosel tegutseva FFF varahalduse kauplemisjuht Roman Bernatski. „Võib juhtuda, et nõudlus on nii tugev, et juba esimesel kauplemispäeval makstakse 100se nominaalväärtusega paberi eest 101 või rohkemgi dollarit ja siis saadakse aru, et see on väga kõrge hind ning kukutakse alla nominaali.“

2027. aasta septembris läbi saavate Tadžikistani võlakirjadele S&P reiting on veel kolm pügalat allpool Usbekistani omi. Alates debüüdist on Tadžikistani võlakirjad tootnud 0,3 protsenti, kuid samal ajal on arenevate turgude võlakirjad keskmiselt teinud 0,4 protsenti miinust. Usbekistaniga sama reitinguga Gruusia võlakirjad on samal perioodil hoidjatele sisse toonud 2,9 protsenti.

Faergemann märkis, et nad tahaks lisaks ilusale presentatsioonile ka numbreid näha. Aga statistika usaldusväärsus on madal ja inglise keeles pole seda saada.