Plastiku ümbertöötlemisprotsess pole lihtne ja nõuab kahtlemata eelteadmisi, kuid veelgi hullem on, kui plastikut üldse ümber ei töödelda ning see ladestatakse pärast jäätmete kogumist.

Tavaliste pakendite puhul, mis on supermarketites müüdava kauba ümber, ei ole nende ümbertöötlemisega probleemi, kinnitas Fortumi plastiktoodete liinijuht Mikko Koivuniemi.

Plastik tuleks majapidamistes suunata ümbertöötlemisse, mõnede eranditega. Näiteks PVC materjalist plastikut ei ole võimalik ümber töödelda.

Koivuniemi jagas aga nippe, kuidas plastikjäätmete tekkimist majapidamises vähendada.

Väldi ülepakendatud tooteid

Vältida tuleks üleliigselt pakendatud tooteid, mida on keeruline avada ja mille ümber on palju plastikut. Koivuniemi tõi näiteks väga raskesti avatavad patareide pakid, mis on vahete-vahel väga raskesti avatavad. Tema sõnul on kergemini ümbertöödeldavad pakendid sellised, mida on lihtsam avada.

Vähenda plastikjäätmeid

Väikeste muutustega on võimalik kodus tekkivat pakendijäätmete hulka vähendada. Näiteks ei pea poes puu- ja juurvilju ostes panema kõiki neid eraldi kilekotti. Kilekotti võib võtmata jätta paksu koorega viljade puhul, näiteks banaanid.

Teine variant on asendada väiksed kilekotid korduvkasutatavate võrkudega, mida saab osta toidukauplustest või siis ise valmistada.

Samuti tasuks vältida selliste toodete ostmist, mis on kõik eraldi kilesse pakendatud, näiteks brokoli, üksikult pakendatud paprikad jne. Jaekauplused põhjendasid Kasuliku uurimise peale selliselt pakendatud tooteid sellega, et siis on võimalik eristada näiteks kaht sarnast toodet, tavalist toodet ökotootest ja säilitada osade toodete omadusi ning värskust.

Väldi ühekordset kasutamist

Selliste pakenditega tooted, mida pole võimalik ümber töödelda võiks jätta poodi. Samuti võiks valida sünnipäeval või suvel grillpidu korraldades korduvkasutatavad nõud, mitte plastikust ühekordsed. Juhul, kui pole võimalik muud moodi, tuleks kindlasti plastikuprügi õigesti sorteerida ning vaadata, et see jõuaks ümbertöötlemisele.

Viimasele on aga ka olemas alternatiiv biolaguneva plastiku näol, mis keskkonda ei saasta.

Ära osta ebavajalikku

Asju ei peaks ostma kokku lihtsalt selle pärast, et need on odavad või saad näiteks kaks toodet ühe hinnaga. Need on Koivuniemi sõnul õigustatud ainult juhul, kui need on tõeliselt vajalikud ja need ära kasutatakse.

Teiseks on oluline vaadata, kui palju on toodet ühes pakendis. Tavaliselt tasub osta selliseid tooteid, mis on suuremas pakendis, sellised sildid on osadel toodetel, näiteks hambapastal ka välja toodud.

Üldiselt tasub samuti jälgida, et ebavajalikke asju jõuaks koju vähem, sest kasutuna seisvad asjad kurnavad keskkonnale lisaks ka rahakotti. Eriti sellisel juhul, kui asi kasutust ei leia ja hiljem prügikasti jõuab.