Janukovõtši kahtlustatav rahapesu leidis aset 2011. aastal, teatab SVT Nyheter.

Siis liikus läbi ettevõtte Vega Holding Limited, millel on Swedbankis konto, 34 Rootsi krooni väärtuses raha.

Raha tuli kahtlustatavast altkäemaksust, väidab Ukraina peaprokurör Andri Radionov, kes Janukovõtši tegevust uuris ja skeemi paljastas.

„Janukovõtšit kahtlustati altkäemaksu vastuvõtmises näiliselt raamatu kirjutamiseks, mis pidi rääkima temast endast,” ütles Radionov SVT-le.

Kirjastus saatis raha välja, aga Janukovõtš ei kirjutanud mingit raamatut ja rahaülekande põhjendus on vale.

Janukovõtš oli Ukraina president neli aastat, aga samal ajal kogus ta ka isiklikku varandust, viies raha riigist välja ärikontode kaudu Euroopa pankades. Hinnanguliselt varastas ta riigikassast ligi 19 miljardit eurot.

„Tema pere ja lähiringkond varastas riigilt umbes kümme miljardit dollarit aastas. Samal ajal püüdis ta läbi suruda nii autoritaarset võimu kui võimalik,” ütles Rootsi majandusprofessor ning nii Vene kui ka Ukraina valitsuse endine nõuandja Anders Åslund.

Kui Janukovõtš Maidani sündmuste käigus 2014. aastal kukutati ja ta Venemaale põgenes, õnnestus grupil ajakirjanikel tema paleesse siseneda. Nende hulgas oli ka Anna Babinets koos kolleegidega, kes püüdsid üles leida kõik dokumendid, mida oli püütud hävitada, lootes taastada raha teekonna läbi Euroopa pankade.

Hiljem võttis kogu materjali oma valdusse Ukraina prokuratuur, mis alustas juurdlust.

„Uppdrag granskning” ja SVT Nyheter on saanud ligipääsu osale neist dokumentidest, millest selguvad mitmete salaettevõtete nimed, mida Janukovõtš kasutas kahtlustuste järgi rahapesuks.

Ühel neist ettevõtetest, Vega Holding Limitedil on konto Swedbanki Leedu filiaalis. See selgub lekkinud andmetest ülekannete kohta Danske Banki ja Swedbanki vahel, mida SVT uuris.

Kõrgetasemeline allikas Kiievis kinnitas SVT-le, et Vega Holding Limited on see ettevõte, mida Janukovõtš kasutas kahtlustuse järgi altkäemaksu liigutamiseks.

SVT nähtud dokumentide järgi on Swedbank teadnud Janukovõtši afäärist alates 2017. aastast. Siis saatsid Ukraina võimud Swedbankile õigusabipalve, milles tahtsid informatsiooni ühe konto kohta, mida Janukovõtš kasutas. Dokument näitab ettevõtte nimeks Vega Holding Limited ja kontonumbrit.

See toimus ligi kaks aastat enne seda, kui Swedbanki tegevjuht Birgitte Bonnesen kinnitas, et Swedbank ei ole seotud kahtlustatava rahapesuga Balti riikides.

Lisaks kahtlustatavale altkäemaksule näitab leke veel, et ettevõtte kaudu, mida Janukovõtš kasutas Swedbankis aastatel 2007-2013, liikus täiendavalt 170 miljoni Rootsi krooni (16 miljoni euro) väärtuses raha.