Venemaa valitsuse endine majandusnõunik Anders Åslund ütles SVT-le, et Mahmudov oli üks ohtlikumatest Vene oligarhidest.

SVT uuris salajase pangalekke üht suuremat äriklienti: Vene söeettevõtet Carbo One, mis ekspordib sütt kogu maailma.

Carbo One’iga seotud kontode võrgustiku käive Swedbankis vastab 15 miljardile Rootsi kroonile (1,4 miljardile eurole).

Ametlikult kuulub Carbo One ühele tavalisele ärimehele, aga Danske Banki ja Swedbanki Balti riikide klientide vaheliste ülekannete analüüs näitab, et Carbo One’i raha voolab teisele isikule – nimelt Iskander Mahmudovile.

Mahmudov osaleb kohtumistel Venemaa presidendi Vladimir Putiniga ja ajakirja Forbes andmetel on tema varade väärtus 62 miljardit Rootsi krooni (üle 5,8 miljardi euro).

55-aastane Mahmudov on pärit Usbekistanist ja ta sillutas tee oma jõukusele relvaäriga Lähis-Idas 1980. aastatel. Pärast Nõukogude Liidu lagunemist hakkas Mahmudov Venemaal vasega kauplema ja sisenes seejärel söeärisse.

Tänapäeval on Mahmudov üks Swedbanki suurklientidest Balti riikides, teatab SVT.

Mahmudov on teinud omale Venemaal nime heategevusega, toetades lastekodusid ja haiglaid, aga teda on seostatud ka organiseeritud kuritegevusega.

„Üheksakümnendatel ei julgenud inimesed Iskander Mahmudovit nimepidi nimetada, sest teda peeti nii ohtlikuks,” ütles Åslund, kes nõustas Venemaa valitsust aastatel 1991-1994.

Mahmudovit ja tema ärisid on uurinud Hispaania korruptsioonivastane prokurör José Grinda González.

„Iskander Mahmudov kasutas eduka ettevõtte loomiseks põhimõtteliselt kaht lähenemist. Korruptsiooni ja vägivalda,” ütles González.

González on kümme aastat ringi käinud ihukaitsjate saatel pärast seda, kui Hispaania politsei avastas korduvalt tema mõrvaplaane, mida haudus Vene maffia. Põhjuseks organiseeritud kuritegevuse ja rahapesu uurimine Ida-Euroopas, mis viis ka Mahmudovini.

Pangaülekannete leke näitab, et Mahmudov ja Carbo One omavad ettevõtete võrgustikku, mis liigutavad suuri summasid umbes 20 kontol Swedbankis.

Kõigil kontodel on selged rahapesu tunnusmärgid.

Mitmeid firmasid esindavad tankistid Briti Neitsisaartel ja Belize’is. Mitmeid esindavad kurikuulsad õigusfirmad nagu Mossack Fonseca Panamas. Paljudel juhtudel pole ettevõtetel mingit tegevust.

González usub, et Swedbank oleks võinud peatada Mahmudovi kahtlase tegevuse pangas juba ammu.

Üksikasjad Mahmudovi sidemete kohta on teada alates nende avaldamisest suurtes meediaväljaannetes nagu Interfax ja El Mundo seitse aastat tagasi.

Vaatamata sellele lasi Swedbank rahavool jätkuda aastast aastasse, vähemalt 2015. aastani, teatab SVT.