Roomast Varssavini populaarsele pagulastevastasele sõnumile mängiva erakonna juhi Mart Helme EKRE partei on kerkinud valimisküsitlustel kolmandale kohale. See võib segada Keskerakonna ja Reformierakonna valitsuskoalitsiooni loomist. Mõlemad on välistanud koostöö EKREga.

“Võtmeküsimus on see, kui palju hääli võidavad populistid,” ütles Tallinna Ülikooli sotsiaalpoliitika professor Anu Toots. “EKRE võib ära kasutada rahapesuskandaale.”

Peaminister Jüri Ratas on suuremate sotsiaalkulutuste usku, kes toetab maksusoodustusi madala sissetulekuga inimestele. Reformierakond on vastupidisel seisukohal. Samuti käib võitlus Eesti venekeelsete koolide teemal, mille säilimist nõuab Keskerakond.

Läinud nädalal kirjutas Eesti end jõulisemalt rahapesu ajalukku, kuna Swedbank oli sunnitud tunnistama, et läbi nende panga Balti üksuste liikus Danske Banki läbinud kahtlane raha.

Nii Jüri Ratas kui Reformierakonna juht Kaja Kallas on deklareerinud nulltolerantsi rahapesu suhtes.

„Ka võib neile kergendust loota sellest, et välismaiste pankade rahapesu on liiga abstraktne teema, et vihastada keskmist valijat, iseäranis seetõttu, kuna nad pole ise midagi kaotanud,” ütles Turu-uuringute AS analüütik Juhan Kivirähk.

Endine Eesti suursaadik Venemaal Helme püüab aga seda valimiseelses võitluses ära kasutada. Ta saatis peaprokurörile ja Kaitsepolitseile kirja, kus nõudis, et need asutused avalikustaks kogu informatsiooni Eesti rahapesu kohta enne valimisi.

“Eesti tuleviku seisukohast on kriitilise tähtsusega, et valijad teaksid kahtlustest ja seostest enne valimisi,” kirjutas ta.