Delfi poole pöördus lugeja, kes sai viimasel töötukassa külastusel üllatuse osaliseks, kui kliendihaldur küsis tuludeklaratsiooni kohta. „Minult küsiti, kas olen juba maksuametilt tuludeklaratsiooni raha tagasi saanud," rääkis ta.

Lugeja uuris, miks see oluline on. „Sain vastuseks, et kui enammakstud tulumaksu tagastus on suurem kui 175 eurot, siis järgmisel kuul töötukassa töötu abiraha välja ei maksa," vastati talle, mille peale tundis ta, et töötutele tehakse selles osas ülekohut.

Inimene toetuseta ei jää

Eesti Töötukassa kommunikatsiooniosakonna peaspetsialist Lauri Kool kinnitas, et tegemist on iga-aastase segadusega, mille võib alati üle korrata. „Tegemist on toetuse maksmise peatamisega 30 päevaks, aga toetus saamata ei jää, kuna selle võrra pikendatakse töötule algselt määratus toetuse ajavahemikku 30 päeva võrra," selgitas ta.

„Peatamine on ühekordne ja ei ole võimalik, et kui inimene saab tagasi näiteks 530 eurot, siis peatub töötutoetuse maksmine kolmeks kuuks. Tegemist on seadusest tuleneva peatamise kohustusega, mis on ühekordne," sõnas Kool.

Toetuse maksmine peatatakse, kui töötul tekib vähemalt 31-kordse töötutoetuse päevamäära suurune ühekordne sissetulek. Tänavu on 31-kordne päevamäär 175,15 eurot.

Tulumaksutagastus üks sissetulekutest

„Lühidalt - inimene saab ette nähtud toetuse kätte igal juhul, aga mitte sellel samal kuul, kui ta saab tagasi enammakstud tulumaksu. Selle võrra pikeneb toetuse saamise periood. Ilmselgelt on inimesed arvanud, et saavad nii toetuse kui tulumaksu tagastuse, aga kuna tagastus on sissetulek, siis seaduse järgi sel kuul toetust ei saa," täpsustas Kool.

„Töötu sissetulekuks loetakse erinevaid sissetulekuid. Nii loetakse ka sisstulekuteks näiteks rendi- või üüritulu, koolist saadav stipendium, PRIA toetused, kinnisvara ja ka vallasvara müügist saadud tulu ja muud sellist," tõi Kool näiteid. Kui inimene tulumaksutagastust ei saa, siis toetuse ühekordset peatamist ei tehta ning toetuse saaja saab töötutoetust ka märtsis.

Küsimusele, kui paljusid inimesi selline olukord puudutab, vastas Kool, et eraldi tulumaksutagastuse tõttu peatamiste kohta statistikat ei peeta. Peatamine võib olla ka seoses rikkumisega (ITK mittetäitmine või õigeaegne mittepöördumine) ja muude sissetulekutega.

„Selle põhjal on võimalik anda väga umbkaudne number, kui palju on selliseid inimesi, kelle toetuse peatamine võiks olla seotud vaid tulumaksutagastusega. Eelmisel aastal oli märtsis selliseid inimesi umbes 350 ja aprillis umbes 80. Sel aastal prognoosime umbes samasugust suurusjärku," lõpetas Kool.