Nimelt langes USA valitsuse kümne aastase võlaintress madalamale 3-kuulise paberi omast. Sellist nähtust nimetaktase tagurpidi võlakõveraks, kuna normaaloludes nõuavad investorid pikaajaliselt rahapaigutuselt lühiajalisest kõrgemat tootlust. Tavaliselt loetakse praegusest olukorrast välja majanduslanguse hoiatust. Ajalooliselt on see olnud üsna täpne hoiataja, et kusagil 12 kuu jooksul võib majandus langeda.

“Ajal kui kõik püüavad aktsiatesse optimistlikult suhtuda kõlab võlakirja hinnaliikumiste näol kõrvalukustav sireen,” teatas JPMorgan klientidele saadetud teates. “Majanduskasv ja võlatootlused on ainsad asjad, millele aktsiainvestorid peaksid tähelepanu pöörama. Väga raske on ennustada aktsiarallit enne kui majanduse kindlustunne stabiliseerub ja võlakirjad keeravad end tavapärasesse asendisse ümber.”

National Australia Banki (NAB) majanduslanguse võlatootlusekurvi mudel annab 30-35 protsendise tõenäosuse, et USA majandus langeb 10-18 kuu perspektiivis.

“USA majanduslanguse risk on hakanud vilkuma ja see paneb investorid hindama USA intressilangust kõrge tõenäosusega sündmusena,” märkis NAB strateeg Tapas Strickland.

Hirmud on üksteist võimendanud. Kardetakse, maailma majanduskasv aeglustub. Saksamaa tööstustoodang näitas juba kolmandat kuud järjest kahanemist. USAs näitavad esialgsed numbrid, et nii tööstus- kui teenustesektori aktiivsus aeglustus märtsis veebruariga võrrelduna.

Jaapani valitsuse kümne aasta tootlus oli esmaspäeval -0,092 protsenti aastas, mis on nigelaim tootlus alates 2016. aasta septembrist. Austraalia 10-aastane võlakirja tootlus kukkus rekordmadalale 1,754 protsendini aastas. Ka Uus-Meremaa valitsust võlakirja tootlus käis reedel ajaloo madalaimal tasemel.

Võlatootlus kerkib, kuna investorid kardavad majanduslangust ja seetõttu pargivad raha turvalisematesse varadesse, milleks loetakse valitsuste võlakirju.

Kuid näiteks ING analüütik Rob Carnell hoitas, et ärme nüüd hakka liiga vara paanitsema tagurpidi võlakõvera tõttu.

“Meie arvates pole põhjust oodata tagurpidi võlakõverast majanduslanguse riski enne kui see on veel sügavamalt kummuli,” märkis Carnell Reutersile. “See et võlakõrver on tagurpidi, et ei lähe minule korda.”

USA aktsiaturg langes reedel olenevalt vaateavast levinumast indeksist 1,8-2,5 protsenti. Jaapani aktsiaturg kukkus täna kolm protsenti, Hiina vastas 1,7 protsendise langusega. Hongkongis langesid aktsiate hinnad kolm protsenti, Korea aktsiad langesid 1,9 protsenti.