Nimelt peaks end Euroopa Rekonstruktsiooni ja Arengupanga väiksemaks versiooniks nimetav Rahvusvaheline Investeerimispank (IIB) aasta teises pooles oma peakontori Ungarisse kolima.

Otsus langetati pärast seda, kui Ungari peaminister Viktor Orban oli seda Venemaa presidendilt Vladimir Putinilt palunud. Nimelt tahab Orban muuta Budapesti rahvusvaheliseks finantskeskuseks.

Organi kriitikud kardavad aga seda sammu ning pangale antavaid privileege, sest samm näitab selgelt, et Ungari võtab kursi Euroopa Liidult hoopis Venemaa suunas.

Opositsiooni parlamendisaadik Zita Gurmai nimetab panka „Putini Trooja hobuseks“ ning USA on hoiatanud, et Venemaa võib kasutada IIB-d oma ebasoovitava mõju suurendamiseks nii Ungaris kui teistes regiooni riikides.

Kriitikud on välja toonud ka IIB juhi Nikolai Kosovi perekonna ajaloo Nõukogune luureorganites.

Kosovi isa oli 1970-ndatel Budapestis KGB üks tipptegijaid ning tema ema on uudisteagentuur Tass kirjeldanud kui 20. sajandi üht kõige erakordsemat luurajat.

Financial Timesile antud intervjuus nimetas Kosov IIB plaani suunas lendavaid kriitikanooli propagandaks ning süüdistas halvustajaid täielikus ignorantsuses panga tegevuse suhtes.

„Pank on vaba igasugusest Venemaa salateenistuse mõjust samuti nagu EU või NATO mõjust,“ kinnitas ta. „Nagu Venemaal öeldakse- poeg ei ole vastutav oma isa tegude eest“.

Ungari valitsus ning EBRD keeldusid kommentaaridest