Teisipäeval, kui Norra mobiilioperaator Telenor teatas, et on omandanud rohkem kui pool Soome telekommunikatsiooni ettevõttest DNA, tundus soomlastele, et nad on midagi sellist juba varem näinud, vahendab Helsingin Sanomat. Taas liikus kontroll ühes Soome ettevõttes norralaste kätte.

Ka tehingu maksumus oli erakordselt suur. Üks kolmest suurimast Soome mobiilioperaatorist vahetas omanikku 1,5 miljardi euro eest. Siiski oli tegemist vaid ühe ettevõttega paljude seast, mis on viimasel ajal norralasest omaniku saanud.

Norralased ostavad Soome ettevõtteid üles

Kui vaadata eelmisel suvel aset leidnud suuremaid ettevõtete ülevõtmisi Soomes, siis paljud neist olid seotud Norra ettevõtetega. Norra päritolu NRC Grupp ostis Soome hooldusettevõtte VR Track, Norra toiduainetööstus Orkla ostis börsifirma KotiPizza ja viis ettevõtte börsilt ära. Enne seda oli Orkla ostnud Taffeli kartulikrõpsude tootja.

Norralaste võlgade sissenõudja B2olding võttis Nordea pangalt üle 12 000 probleemset laenu kogumaksumusega 388 miljonit eurot. Norlandia laienes oma hooldusteenustega Soome, ostes ära samas valdkonnas tegutseva ettevõtte Alina.

Samal ajal kuuluvad ka juba pikemalt Soome turul tegutsenud ettevõtted nagu R-kiosk, Dressman, Bik Bok, Carlings, Volt ja Cubus norralastele. Ka ehitatakse praegu Vantaas asuvasse Portti Parki Norra brändide outletti.

Ühtlasi ööbivad Soomet külastavad turistid Norra hotellides, soomlased väetavad oma põldusid Norra väetistega, viivad igapäevaselt oma lapsi Norra omanikega lasteaedadesse, turvavad end Norra päritolu turvafirmadega ja tõmbavad õhtuti jalga Norra ettevõtte Norse sokid ja sukad.

Kuigi soomlaste jaoks ei ole midagi halba selles, et norralased oma raha neile toovad, meeldiks neile märksa rohkem, kui Soome kapital suudaks teha teistes välisriikides seda, mida Norra oma teeb nende riigis.

Etla Uurimisinstituudi uuringutejuhi Jyrki Ali-Yrkkö sõnul tuleb viiendik Soomes tegutsevate ettevõtete müügitulust Norra omanikega firmadest. Rahvusvahelises plaanis ei ole see väga suur osakaal, kuna välismaal aktiivselt tegutsevad Soome ettevõtted on märksa suuremad investeerijad, kui Soomes tegutsevad välisettevõtted.

Viivad kasumi riigist välja ja sekkuvad olulistesse otsusesse

Kuigi välisomanikud toovad Soome ettevõtetesse uusi teadmisi ja suurendavad konkurentsi – millest võidab ennekõike tarbija –, on sellel ka oma pahupool. Omanikevahetusega läheb ka kasum, mis ettevõtted Soomes kiire kasvu korral teenivad, dividendidena riigist välja.

Ka võib osade ülevõtmistega kaasneda teatud valdkondades konkurentsi vähenemine ja see võib ka Soome tarbijatele üleriigiliselt kahju tuua. Näiteks on Turu elanikud kaotanud viimaste aastate jooksul oma sinepi ja räime. Pärast raevukat vaidlust suutsid Ahvenamaa elanikud peatada Taffeli norralastest omanike plaani sealne tehas sulgeda.

Lisaks on ka norralaste naftafond osanik mitmes Soome börsifirmas ja seda kokku 6 miljardi euro väärtuse. Nii kuulub fondile paar protsenti kogu Helsingi börsiettevõtetest. Küll aga tasub silmas pidada, et täna on siiski norralaste käes veel väga väike osa Soome majandusest, Rootsi ettevõtete osalused Soome ärides on kordades suuremad.