"Uus tootmishoone on oluline osa meie strateegilisest kasvuplaanist. Pingutused ekspordi suunas on hakanud vilja kandma ja seetõttu on meil tõsine vajadus tootmismahtusid oluliselt kasvatada," rääkis Siidrikoja juhataja ja pereettevõtte asutaja Sulev Nõmmann.

Ta märkis, et tänase 50 000-liitrise võimsuse asemel võimaldab uus tootmishoone edaspidi aastas toota kuni 800 000 liitrit jooke. "Põhjaliku eeltöö tulemusena on hoonesse projekteeritud kaasaegsetele tootmisliinidele lisaks labor, katseköök, esitlus- ja degusteerimisruumid, veinikelder, tehase kauplus ja majutusruumid praktikantidele-üliõpilastele," lausus Siidrikoja juhataja.

Kanepi valda sündiva uusehitise üldpind on 1500 m2. Uues tootmishoones aitab käsitöö osakaalu vähendada tootmisautomaatika. “Ükski masin ei tööta täiesti inimese abita ja seetõttu loome Siidrikojas lähitulevikus 6-8 insenerlikku taipu nõudvat töökohta,” rääkis Nõmmann.

Mapri Ehituse müügijuhi Margus Väärsi sõnul asus ettevõte ehitama hoonet, mille arhitekt on hästi sobitanud Otepää kandi kuppelmaastikule. "Hoone projekteerimisel on õnnestunud liita kasvanud tootmisvajadused kaasaegse arhitektuuri võimalustega, selle esinduslik arhitektuurne lahendus hõlmab betooni, liimpuidu ja klaasi põnevat kombinatsiooni. Mõistliku hinnaga valmival tootmishoonel on hästi läbimõeldud külastamisvõimalus," sõnas Väärsi.

Tootmishoone valmimisega käesoleva aasta sügisel avaneb Siidrikojal võimalus peaaegu täielikult jäätmevabaks tootmiseks. Ligi sajaprotsendiliselt leiavad edaspidi kasutamist õunte, marjade pressimisjäägid, millest hakatakse valmistatakse uusi eksportturgudel nõutud tooteid. Vastavad tootmisseadmed võimaldavad nende toodete mahtu kasvatada kuni 500 tonnini aastas.

Kavandamisel on ka uue tootmishoone ja olemasoleva õunahoidla liitmine päikeseenergiajaamaga, et suvisel jahutust nõudval perioodil toota märkimisväärne osa selleks vajaminevast energiast päikese toel. Praegu kasutusel olevalt rendipinnalt õunahoidlas tuuakse tootmine täielikult uude majja üle ja õunahoidla jääb edaspidi kasutusele vaid toorme säilitus-, sorteerimis- ja pakendamishoonena.

Ehitust finantseeritakse kolmest allikast: oma kapital, ühisrahastuse platvormide Fundwise ja Funderbeam kaudu lisandus 350 kodumaist ja välisinvestorit ning osaliselt finantseeritakse ettevõtet ka Euroopa Liidu maaettevõtluse arendamist toetavatest struktuurifondidest.

Siidrikoda valmistab kuut erinevat siidrit, millest neli on võitnud rahvusvahelises konkurentsis medaleid. Mitme Eesti restorani joogimenüüsse on jõudnud ka rabarberivahuveinid Rosie ja Rosanna, mida valmistatakse koostöös Uue-Saaluse veinitaluga. Alkoholivabadest jookidest on valikus mulliga õunamahl Äpu.