Samuti on TTJA seisukohal, et arendaja ehitustegevus on ebaseaduslik, kuna Aidu tuulepargi arendajal puudub kehtiv ehitusluba. "Ettekirjutuse saajaks oli Eleon Green OÜ kui Aidu tuulepargi hoonestusõiguse omaja," ütles TTJA kommunikatsiooniekspert Anne-Mai Helemäe.

TTJA väljastas ettekirjutuse arendajatele 12.04 elektroonselt ja toimetas selle täna ka füüsilisel kujul kohale. Juhul, kui arendaja jätkab ehitustegevust ettekirjutusele vaatamata, on TTJA-l võimalik ettevõtet trahvida kuni 64 000 euro ulatuses.

Peavad ehitustegevust seaduslikuks

„Täna päeval sisenes ilma etteteatamata meie Aidu tuulepargi arenduse territooriumile Tehnilise Järelevalve Ameti ametnik ja nõudis meie tuulepargi arenduse viivitamatut lõpetamist,“ kommenteeris Eleon AS juhatuse liige Oleg Sõnajalg.

„See on pretsedenditu ja jõhker samm, kuivõrd meil on olemas kõik load ja kõik õigused oma tuulikute püstitamiseks. Kohalik omavalitsus on korduvalt kinnitanud, et meil on olemas kehtiv ehitusluba ja kõik vajalikud kooskõlastused ning õigused tuulikute püstitamiseks,“ kommenteeris Sõnajalg.

Eleoni arvates on kogu protsessi taga kaitseministeeriumi asekantsler Meelis Oidsalu, kellel on tekkinud mingi isiklik agenda nende suhtes. „Oleme üritanud teha kaitseministeeriumiga igakülgselt koostööd, et lahendada vastasseisu meie tuulepargi arendusega," märkis Sõnajalg.

Küll aga pole tema sõnul mitte keegi suutnud neile tõestada, miks on just Eesti tehnoloogia probleemiks kaitsevõimele olukorras, kus Ida-Virumaal ei ole ühelgil teisel tuulepargil selliseid probleeme.

"Seda enam olukorras, kus kaitseministeerium on selle sama tuulepargi kahel korral ilma igasuguste märkusteta kooskõlastanud 33 samade mõõtmetega välismaise tuuliku püstitamiseks“ ütles Sõnajalg.

„Meie jaoks on praegu nii sisuliselt kui juriidiliselt arusaamatu, mis alusel tungis TJA ametnik eraettevõtte arenduse territooriumile ja ähvardas politseiga. Tundub, et ühes Euroopa Liidu riigis toimivad ametnikud haldussuva ideoloogia põhiselt,“ sõnas Sõnajalg.

Ehitanud juba ligi kolm nädalat

Kuigi Sõnajalgadele kuuluva Aidu tuulepargi ehitus Ida-Virumaal on varsti kaks aastat kohtuvaidluse tõttu riigiga seisnud, leidsid ettevõtjad võimaluse, kuidas ehitusega edasi minna ja kahte tuulikut püstitama asuda.

Siiski on kolm ministeeriumi ehk kaitse-, keskkonna- ja justiitsministeerium nimetanud ettevõtjate ehitustegevust Aidus ebaseaduslikuks. Kaitseministeeriumi asekantsler Meelis Oidsalu avaldas kirjas tehnilise järelevalve juhile lootust, et riik püsib asjas murdumatuna.

Kaks ja pool nädalat tagasi, 27. märtsil saatis tuuleärimeestest vendadele Andres ja Oleg Sõnajalale kuuluv ettevõte Eleon Green OÜ – mis kandis eelmise aasta juuli lõpuni nime Kindel Vara OÜ –, Lüganuse vallale ja justiitsministeeriumile teate ehitustegevuse alustamisest Aidu tuulepargis.