Avalikuks on saanud uudis, et uue koalitsioonilepinguga läheb II pensionisammas põhjalikule kapitaalremondile. Kuigi lõplikke lahendusi veel täna avalikustatud ei ole, võib suure tõenäosusega tekkida olukord, mil tolle pensionisambaga liitunud inimestel avaneb võimalus kogunenud raha iseseisvaks kasutamiseks.

Üks võimalus on raha paigutada, nagu finantsinimesed omavahelises kõnekeeles räägivad. Kas tasub uskuda teenusepakkujaid, kes lubavad kiiret rikastumist ilma igasuguse riskita? Kas säilitada kontroll oma vara üle ka siis, kui raha on kasutamiseks antud mõnele ettevõttele?

Löö lahti Google

Eestis peakontorit omava rahvusvahelise online-kauplemisettevõtte Admiral Markets AS regioonijuht Sander Lõhmuse sõnul on täna turul sadu finantsteenuse osutajaid, kes erinevaid raha paigutamise võimalusi pakuvad.

“Enne mistahes investeeringu planeerimist tuleks läbi viia põhjalik taustauuring. Kasvõi alustada Finantsinspektsiooni kodulehelt, kus on välja toodud ettevõtted või veebisaidid, mille osas on avalikkusele tehtud hoiatus ja soovitus koostööst hoiduda,“ andis Lõhmus vihje, kuidas finantsteenuse pakkujat valida.

„Sageli piisab ka lihtsast Google-otsingust, et näha, millal on investeerimisettevõte või nende kodulehekülg registreeritud. Paraku on nii, et mida uuemad need on, seda rohkem peaks süvenema tausta. Usaldus finantssektoris tuleb aastatega,“ lisas Lõhmus.

„Telefonikõne, mis pakub võimalust investeerida, peaks kõne saajal esimese asjana tekitama küsimuse, kust on helistaja saanud tema kontaktandmed. Enda isikuandmete kasutamisse tuleb suhtuda täie tõsidusega. Kuigi turvalisusest küber-ruumis räägitakse avalikkuses palju, ei tasu kunagi valvsust kaotada,“ kutsus Lõhmus inimesi üles tähelepanelikkusele.

Kliendi õigus oma rahale

Teenuse osutamise tingimused on märksõna, mis sageli lepingute sõlmimisel jäävad tagaplaanile. Ent rahaga ümberkäimisel on tegemist äärmiselt olulise argumendiga. „Inimene peaks välja selgitama, millistel tingimustel paigutatud vara kasutada saab,“ märkis Lõhmus ja lisab: „millised on tema võimalused raha välja võtta, teha ülekandeid või lepingust taganeda.

Kullamägesid ei tasu uskuda

Keskajal proovisid alkeemikud kunstlikult kulda leiutada, ent tänapäeval kohtame sageli vilepuhujaid, kes kiiresti suured varanduse kokku lubavad koguda. Pidagu nüüd ometi hoogu.

„Kui minuga võetakse ühendust ja pakutakse võimalust 50-st eurost kiiresti 5000 kasvatada, tuleks pidurit tõmmata,“ märgib Lõhmus.

Lõhmuse sõnul ei garanteeri mitte ükski kauplemis- või investeerimisvõimalus kindlat tulu: „Igasugused jutud ja soovitused, kuidas kiiresti raha kasvatada, peaksid võimalikku raha paigutamist kaaluva inimese muutma tähelepanelikuks. Finantsteenusega kaasneb alati risk. Loomulikult on tõenäoline raha õigesti investeerides tulu teenida, aga vastupidise stsenaariumi võimalus säilib alati.“