Huvitav on see, et kui Eestis ainsana väljastas sularahaautomaatidest rohelisi saja euroseid LHV, siis kollaseid 200-euroseid ei tule Eestis kusagilt seinast. Miks neid siis siia ikkagi massiliselt telliti?

LHV teatas, et ka nende automaatidest enam sajaseid ei saa.

Eesti Panka toodud uued teise põlvkonna 200- ja 100-eurosed tulevad ringlusesse 28. mail.

Huvi korral on inimestel võimalik neid pangatähti saada alates sellest päevast sularaha teenuseid pakkuvatest pangakontoritest. Eesti Pank väljastab uued pangatähed kommertspankadele, kust need liiguvad edasi ka ettevõtjate, kaupmeeste ja tarbijateni, teatas Eesti Pank.

Swedbank ei kavatse hakata automaatidest 200-euroseid väljastama, küll aga võtavad sissemakseautomaadid neid vastu.

“Swedbanki sularahaautomaadid võtavad vastu kõiki nominaale, sealhulgas ka 200-euroseid. Väljastame aga kupüüre, mille järele on suurem nõudlus, sest automaadis olevate rahakassettide hulk on piiratud,” teatas Swedbank. “Teistes riikides järgitakse sarnast loogikat, sest masinate ülesehitus on sarnane. Näeme, et vajadus on pigem väiksemate kupüüride järele ning kuna ka Euroopa Keskpank on soovitanud väljastada kuni 50-euroseid kupüüre, ei ole 200-euroste rahatähtede väljastamine hetkel plaanis.”

Kuigi vahetevahel võib poodides märgata, kuidas nii kohalikud kui välismaalased maksavad 100-, 200- ja 500-eurostega, siis neid peab Eestis spetsiaalselt pangakontorist või valuutavahetusest küsima. Kellel võib selliseid suure kupüüre tarvis minna, et neid aluste kaupa telliti?

Kuigi bin Ladeniteks kutsutavaid 500-euroseid korjavad keskpangad juba ringlusest välja ja uusi ei väljasta, on suurte nimiväärtustega rahatähtedel ka ehk laiem kasutus. Näiteks võivad eelistada välismaale kasutatud autot ostma minejad suuremaid kupüüre, sest neid on mugavam kaasas kanda. Tänaval lilli müüv lillekaupmees võib käia Hollandis lillede järel ja seal tuleb teha kiire ostuotsus, osta või mitte ning tasuda kohe. Ei mingit arvega maksimist ega ettemaksu. Kõik lillemüüjad Euroopas ei osta kohalikest hulgimüügifirmadest. Mida suuremad kupüürid on kaasas, seda mugavam on reisida. Kõiki tehinguid ei saa teha pangaülekandega ega kaardimaksega.