"Bensiin 98-le üleminek on olnud põhjendamatult massiline, sest selliseid autosid, millele biolisandiga kütus ei sobi, sõidab meie tänavatel vähe," viitas Vaht sellele, et vana kütuse väljavahetamine on paljudel juhtudel põhjendamatu.

Vaht rääkis,et aprilli jooksul olid nad sunnitud bensiin 98 tarnetellimusi mitmel korral muutma, sest müük kasvas hüppeliselt. "Sellele selget selgitust leida on keeruline, sest biolisandi lisamise eesmärgiks oli vähendada fossiilsete kütuste kasutamist," sõnas ta.

Kuigi Vaht meenutas, et sama juhtus ka Soomes, kui bensiin 95-le hakati lisama biolisandit, mistõttu bensiin 98 müüginumbrid märgatavalt kasvasid.

Hinnavahet loota pole

Küsimusele, kas biolisandiga bensiin 95 hinnavahe ja bensiin 98 hinnavahe võiks lähiajal väiksemaks muutuda, Vaht vastata ei osanud. "Loogiline, et tarbijatel on selles osas ootus, et bensiin 98 hind tuleb alla, kuid praegu ükski kütusemüüja seda langetanud ei ole," tõdes ta.

Kuna bensiin 95-le lisatakse 10 protsenti biolisandit, võiks see muutuda bensiin 98 suhtes soodsamaks. Biolisand mõjutab arvutuslikult bensiini hinda umbes kahe sendi võrra ülespoole.

Vaht aga arvas, et juhul, kui kütusemüüjad tooksid bensiin 98 hinda võrreldes bensiin 95-ga alla, suunaks see veelgi rohkem autoomanike tankima 98 oktaanarvuga kütust. "Eesmärk on ikka puhtam kütus, mis saastab vähem, praegu on aga pöördunud rohkemad inimesed fossiilkütuse poole," sõnas ta ning lisas, et kindlasti ei ole õige soodustada bensiin 98-le üleminekut.

"On näha, et kütuseteemadel tarbijate rahustamine, et bensiin 95-l ei ole midagi viga ja tegemist on täisväärtusliku kütusega, ei ole vilja kandnud," sõnas Vaht. Seetõttu rõhutaski ta, et vaadata võiks eelkõige hinda, mis on bensiin 95-l siiski madalam, mis toob rahalise kokkuhoiu ning on vähem saastavam keskkonnale.

Veel soovitas Vaht uue auto soetamisel vaadata keskkonnasõbralikumaid kütuseid tarbivate autode poole, mis näiteks sõidavad CNG gaasiga. "Praegu müügil olev CNG koosneb 100 protsenti biometaanist ja on täiesti CO2 neutraalne. Umbes kolme euro eest ostetud CNG-ga on võimalik sõita umbes 100 kilomeetrit," tõi ta näiteks.