88-aastane Buffett suutis taas vältida seda küsimust, vastates, et ühel heal päeval astuvad tema ja juhatuse aseesimehe kõrvale küsimustele vastama ettevõtte pikaajalised juhatuse liikmed Greg Abel ja Ajit Jain. See võis ju olla ka peen vihje, et üks nendest kahest hakkab ettevõtet juhtima, märkis CNBC.

Jain juhib ettevõtte kindlustusäri ja Abel kõiki muid ärivaldkondi.

Investeerimise vanameister Buffett on ettevõtet vedanud alates 1960ndatest. Ettevõtte pikaajaline investeerimistootlus on keskmiselt enam kui 20 protsenti aastas, mis on topelt võrreldes USA aktsiaturu (S&P 500 indeksi) tootlusega.

Berkshire Hathaway aktsia on tõusnud 1964. aastast 2 472 627 protsenti, tootes lisaks miljonäridele ka arvukalt miljardäre, kirjutas Bloomberg. Kes investeeris 55 aastat tagasi ettevõttesse 10 000 dollarit, selle investeering on täna väärt 170 000 000 dollarit. Ettevõtte aktsiaga teeniti 165 korda rohkem kui S&P 500 indeksisse investeerides.

Ettevõtte kasv on loonud vähemalt seitse miljardäri.

Sageli pakkus Buffett ärisid ostes nende omanikele võimaluse, et nad saavad tehingusumma raha asemel Berkshire'i aktsiates. Osa kasutas seda võmalust, teised aga eelistasid raha.

Näiteks Haslemi perekond müüs Pilot Flying J keti Berkshie'ile 2017. aastal ja sai vastu aktsiaid, mis on täna väärt 5,9 miljardit dollarit.

Kuid näiteks Blumkini perekond, kes müüs Berkshire'ile Nebraska Furniture Marketi, võttis 60 miljonit dollarit rahas ja soovitas ka teist ülevõtmistehingut nõustades mitte võtta vastu Berkshire'i aktsiaid. Oleks selle eest võetud ülevõtja aktsiaid, oleks perekonna aktsiad täna väärt 17,7 miljardit dollarit.

Buffett rääkis seni tehtud investeeringutest ja tunnistas, et kohati on ka tehtud vigu. Näiteks pidi ta vastama USA suurpanga Wells Fargo kohta, kus pank avas klientidele valekontosid.

Ta lausus, et kui pank peab valitsuse abi kasutama, siis lisaks aktsionäridele peab kannatama ka pangajuht.

„Kui pank jõuab sinnani, et valitsuse abita enam hakkama ei saa, siis vastutav panga juhatuse esimees peab kaotama kõik isiklikud varad, samuti ka tema abikaasa,“ lausus Buffett, millele järgnes koosolekul hoogne plaksutamine.

Investeerimisguru rääkis, et ta tahaks teha rohkem tehinguid Euroopas ja Suurbritannias, ükskõik kuidas brexitiga läheb.

„Ma tunnen, et oli viga lahkuda Euroopa Liidust,“ ütles ta brexiti kohta Reutersile. „Kuid see ei hävita minu isu, et teha mõni väga suur ülevõtmine Suurbritannias.“

Ettevõttel on kogunenud 114,2 miljardit dollarit vaba raha, millele otsitakse paremat rakendust, milleks võiks olla mõni suurtehing. Paistab, et Ühendriigid on Berkshire Hathawayle kitsaks jäänud. Alternatiivina ostab ettevõte oma aktsiaid tagasi.